Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Ronderecord voor Max op Zandvoort

Afgelopen weekend was Circuit Zandvoort het decor voor de Jumbo Racedagen. Hoewel er inderdaad een keur aan races voorgeschoteld werd, draaide het evenement uiteraard maar om een ding: de aanwezigheid van Max Verstappen.

Festival

Zodoende leek het circuitterrein eerder een Red Bull-festival dan een autosportweekend. Met de shirtverkoop zat het op het oog in ieder geval wel goed. De Nederlandse Formule 1-held had van zijn team de Red Bull RB8 meegekregen, het model waarin Sebastian Vettel in 2012 zijn derde wereldtitel binnenhaalde. Het maakte dat het publiek op Zandvoort getrakteerd werd op een Formule 1-huil van weleer. Achterin lag namelijk een jankende 2.4-liter Renault V8 motor in plaats van de snorrende 1600 cc V6 turbo met Tag Heuer-schildjes, waarmee Max probeert punten te sprokkelen.

Record voor Max

Max deed verder precies wat er van hem verwacht werd: snelle rondes, donuts, en nog meer hot laps. Met het grootste gemak kreeg hij het publiek op de banken, hoewel het verpletterende geluid van de RB8 ook een flinke duit in de zak deed. Verpletterend was ook de rondetijd van Max op zondag, toen hij tijdens een demonstratieritje een tijd van 1:19.511 liet noteren. Daarmee reed hij het record van Luca Badoer, geklokt in een Ferrari Formule 1-auto in 2001, uit de boeken, tot grote tevredenheid van de ruim 100.000 bezoekers die voor Verstappen naar Zandvoort waren gekomen.

Max Verstappen Jumbo racedagen - Autovisie.nl

Geluid

De entertainment factor van Touring Car Championship BeNeLux-races lag eveneens erg hoog, al was het alleen maar omdat de heren coureurs nog meer rubber verbrandden met donuts dan Verstappen. De overige raceklassen konden op minder aandacht rekenen. Jammer, want de show die de Boss GP2-wagens opvoerden, mocht er absoluut zijn. Het geweld van de GT & Prototype challenge, om nog maar te zwijgen van het snelheidspotentieel van die apparaten, sprak ook tot de verbeelding. Wat de soundtrack betreft konden de Ligier LMP3 en Renault RS01 Cup met de RB8 wedijveren voor de oorgasm-award van het weekend.

Jumbo Racedagen - Autovisie.nl

Dat het publiek het afgelopen weekend vooral toestroomde voor de vijf Formule 1-demonstraties van Verstappen is natuurlijk niet verwonderlijk. Voor hen was de Formule 1 eindelijk weer eens bereikbaar en betaalbaar. Dit was de kans om met eigen ogen te aanschouwen wat normaal achter de betaalmuur op TV of op exotische bestemmingen elders in de wereld plaatsvindt. Dit weekend waren de rollen omgedraaid: het was maximaal genieten in de eigen duinen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.