Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Nieuws 30 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Dolen met de Rolls-Royce Ghost door een duister Nederland

Met de Rolls-Royce Ghost naar De Hel en weer terug. Voor Autovisie Magazine maakten we een duistere rit door de krochten van Nederland om de tijd te doden.

Fotografie: Jérôme Wassenaar

Het zware dreunen van een bronzen kerkklok gaat door merg en been. De basgolven beuken als een onzichtbare kracht tegen de borstkas. De volgende klap rolt achter zijn voorganger aan. Langzaam verdwijnen ze galmend in de verte. Is het een eerbetoon of een afscheid? De bewoonde wereld hebben we in elk geval kilometers geleden vaarwel gezegd. In Zuidwest-Friesland start een tocht langs de donkerste plaatsen van Nederland. Letterlijk en figuurlijk. De Hel, Kleinegeest, Doodstil, Hellegat en De Dood. Zomaar wat plekken waar je op voorhand niet dood gevonden wilt worden. Laat staan het levenslicht wilt zien. We zijn onderweg naar die zwarten gaten. Symbolisch genoeg op bijna de kortste dag van het jaar, waarop de dageraad lang op zich laat wachten. De nieuwe Rolls-Royce Ghost is ons lichtpunt in de duisternis.

Zombies

Het ‘instapmodel’ van de Rolls-Royce is in de geest van de Phantom, maar dan met aardsere trekken. Een limousine waarin je zelf achter het stuur verschijnt in plaats van toekijkt vanaf de achterbank. Als het buurtschap De Hel nadert, laat fotograaf Jerome de heren van AC/DC hun klassieker Hells Bells afspelen. Die start met melancholisch klokluiden. In een Rolls met achttien speakers klinkt het beter dan het origineel. Diep in de Friese polder lijkt het hellevuur ontstoken. Dichte, lijkwitte walmen omsingelen de Ghost. Mist als een meute zombies. Zelfs de Spirit of Ecstacy is nauwelijks nog te ontwaren op de motorkap. Ze is een schim. Niet fier en verleidelijk, maar kwetsbaar en alleen. De wereld is klein en Nederland kan naargeestig zijn op een tijdstip met meerdere zessen.

Vervulde wens

De Rolls-Royce Ghost weet elke somberheid te verdrijven. Het is immers een ruim 5,5 meter lang monument voor jezelf. Om succes te vieren of te onderstrepen. Alleen of met een entourage. Het geluk lacht iedereen aan boord toe. Al was het maar door de optionele led-sterrenhemel met daarin heuse vallende sterren. Elke wens wordt vervuld en altijd nemen die dakversiering. Inclusief dat schitterende paneel op het dashboard met naam en 850 kleine hemellichamen. En nee, niet vragen wat dat allemaal kost. Willen is hebben in deze prijsklasse. Het bedrag is niet relevant. Iets met vier nullen in elk geval. De Ghost duikt overigens voor net geen vier ton op in de garage en voor een kleine veertig mille verlengt hij het ego met zeventien centimeter als Extended-versie. Ander plaatwerk of buitenissige interieurkeuzes? Alles kan in Goodwood. De klant is koning. Een koning vaak.

Ben je benieuwd naar het complete verhaal over de Rolls-Royce Ghost in Zuidwest-Friesland? Verwen jezelf met Autovisie Magazine nummer 2 dat nu in de winkels ligt. Liever digitaal lezen? Dat kan! Via deze link sluit je een voordelig digitaal abonnement af!

Rolls-Royce Ghost

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.