Rinspeed Ʃtos: Zelfrijdende concept met eigen drone

Het Zwitserse technologiebedrijf Rinspeed kondigde in oktober dit jaar aan een autonoom rijdende sportwagen te willen presenteren met de naam Ʃtos. Wat de onderneming echter niet vertelde, is dat de BMW i8 de basis vormt voor het studiemodel.

Etos_Exterior_High_004

Herkenbaar als de BMW i8 is de Ʃtos nog steeds, maar toch heeft Rinspeed van de coupé een eigen creatie weten te maken. De Zwitsers benadrukken overigens dat het uiterlijk niet het belangrijkste aspect van het model is. Dat is namelijk het interieur. Alleen de stoelen zijn nog afkomstig van BMW. Voor de rest heeft Rinspeed met hulp van diverse partners vrijwel alles aangepast.

“Het achterdek van de Ʃtos is een display met 12.000 LED-lampjes”

Neem het stuurwiel, dat meer op een stuurknuppel lijkt, dat zich in het dashboard terugtrekken zodat er veel leefruimte voor de ‘bestuurder’ ontstaat. Rinspeed heeft ook twee 21,5 inch grote Ultra HD-breedschermen geplaatst. Met hulp van Harman werd een speciale interface voor het infotainmentsysteem ontwikkeld. De Ʃtos staat in verbinding met diverse internetdiensten. Zo kan er met een aantal handelingen gezocht worden naar parkeergarages in de buurt. Op papier moet de auto er ook zelfstandig naar toe moeten rijden.

Leuk detail is het achterdek van de Ʃtos. Daar heeft Rinspeed namelijk een display geplaatst met in totaal 12.000 LED-lampjes. Het scherm kan verschillende afbeeldingen tonen. Een leuke gimmick, maar toegevoegde waarde heeft het niet.

De Rinspeed Ʃtos beleeft zijn wereldpremière tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas in januari 2016. Geen tijd om naar deze stad te gaan? Het prototype is ook te zien op de Autosalon van Genève in maart 2016. Een stuk dichterbij.