Autovisie
Autovisie Nieuws 19 sep 2016

Onder de hamer: Matching numbers Rijkspolitie-Porsche

Met enige regelmaat duikt er op een klassiekerveiling een voormalige Rijkspolitie-Porsche op. Dit exemplaar, dat op 7 oktober onder de hamer gaat bij Bonhams, is echter wel heel bijzonder. ‘Alex 12.24′, zoals de auto werd aangeduid, is een van de laatste 911 Carrera 3.2’s die aan de Nederlandse politie werd geleverd.

porsche

De Porsche deed van 1989 tot en met 1991 dienst bij de Algemene Verkeersdienst van de Rijkspolitie. Hij is uitgerust met zwaailichten, een stopbord, extra achteruitrijlichten en mistlampen, een tweede binnenspiegel, elektrische bedrading voor communicatieapparatuur en een autotelefoon.

Houten doos

Op de plaats waar bij een normale 911 een paar rudimentaire achterstoeltjes zitten, is in deze een houten doos gemonteerd voor de benodigde politiespullen, zoals een ademanalyseapparaat, handboeien, een meetlint, een camera, twee gevarendriehoeken, een brandblusser en meer.

Motorwissels

‘Alex 12.24’ is volledig ‘matching numbers’. Wat bijzonder is voor een Rijkspolitie-Porsche, aangezien veel 911’s tijdens hun diensttijd motorwissels ondergingen. Hij wordt op 7 oktober geveild bij Bonhams in het Belgische Knokke-Heist. De verwachte opbrengst is tussen de 90.000 en 150.000 euro.

LEES OOK: RIJKSPOLITIE-PORSCHE GEVEILD OP SPA

De Algemene Verkeersdienst van de Rijkspolitie werd in 1962 opgericht. De agenten – wit uniform, oranje helm – reden eerst in Porsche 356 Cabriolets, maar stapten later over op 911 Targa’s. De Rijkspolitie bleef de 911 gebruiken tot 1993, toen de dienst overstapte op vooral Volvo’s.