Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 24 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Dit gaat de Skoda Kodiaq kosten

De marktintroductie van de Skoda Kodiaq laat nog tot maart volgend jaar op zich wachten en de prijzen worden pas volgende maand bekend gemaakt. Toch kan Skoda-importeur Pon Mobiel een indicatie voor het voordeligste model geven.

Skoda Kodiaq - Autovisie.nl  - 2

De importeur verwacht dat de prijslijst op hetzelfde niveau start als die van de Superb met een gelijke motorisering. De Superb met 1,4 liter benzinemotor en 125 pk kost nu € 30.405,-, maar zal volgend jaar vanwege BPM-aanpassingen boven de € 31.000,- komen te liggen. De verwachting is dan dat de vanafprijs van de Kodiaq tussen de 30.000 en 31.000 euro komt te liggen. Skoda zelf doet nog geen voorspellingen. Het importbedrijf is nog druk in onderhandeling met de fabriek over de prijzen van Skoda’s tweede SUV-model.

5 en 7

De fonkelnieuwe Kodiaq wordt aanmerkelijk hoger dan de bestaande Yeti gepositioneerd. Hij krijgt een lengte en breedte van respectievelijk 4,70 en 1,88 meter, waarmee de nieuweling liefst 47 cm langer en 8 cm breder is dan dat model. Echter, de nieuwe generatie Yeti groeit liefst 17 cm, waardoor het lengteverschil tussen de volgende Yeti (2017) en de Kodiaq exact 30 cm zal bedragen. De extra afstand tussen de bumpers stelt Skoda in staat om een derde zitrij in de auto te monteren, zodat de Kodiaq maximaal zeven personen kan vervoeren. Wie kiest voor de vijfzits versie beschikt over een 720 liter grote bagageruimte, die tot 2065 liter is uit te breiden. De 1550 kg zware zevenzitter heeft een kleinere basisinhoud van 270 liter, die tot 630 toeneemt wanneer de derde zitrij in de wagenvloer verdwijnt.

Skoda Kodiaq - Autovisie.nl  - 3

Offroad

Bij de marktintroductie zijn er drie uitrustingsniveaus en vijf motoriseringen, waarvan drie op benzine (1.4/125 pk, 1.4 ACT/150 pk en 2.0/180 pk) en twee diesels (2.0 TDI met 150 of 190 pk). Later komt er ook nog een Scout-versie met grotere bodemvrijheid en aangepaste carrosserie. Skoda benadrukt dat de Kodiaq zeker geen terreinbikkel is, maar dat de auto tot op zekere hoogte wel offroad gereden kan worden. Zaken als esp, abs en tractiecontrole reageren na een druk op een knop tot 30 km/h in een aangepaste modus. Het is een van de features die Skoda op de Kodiaq introduceert. Andere items zijn onder meer een automatisch uitklappende deurbeschermer voor geopende portieren, een paraplu in de voorportieren, een automatisch werkende kofferklep (voet onder de achterbumper bewegen) en bagageruimteverlichting die ook buiten de auto als schijnwerper is te gebruiken.

Skoda Kodiaq - Autovisie.nl  - 5

LEES OOK: SKODA KODIAQ IN PRODUCTIE

SUV-familie

Hoewel de Kodiaq Skoda’s tweede SUV in het programma is, is het ‘t eerste model dat volgens de kersverse designstijl is vormgegeven. Alle toekomstige semi-offroaders van het merk volgen de stijl van de grote SUV. Dus ook de opvolger van de Yeti. Dat 30 cm kortere model wordt eenvoudig gezegd een verkleinde kopie van de Kodiaq. Daarnaast komt er een derde SUV, de zogeheten B-SUV. Dat model wordt een ruigere variant van de Fabia, waarmee de Tsjechen de concurrentie aangaan met populaire auto’s als de Peugeot 2008, Renault Captur, Fiat 500X en Opel Mokka. In 2020 moet het eerste model van de band rollen, waarmee het SUV-programma voor Europa compleet is. Van de Kodiaq verschijnt nog een coupé, maar dat model komt vanwege gebrek aan productiecapaciteit niet in Europa op de markt. Voor China wordt het model lokaal gebouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.