Autovisie
Autovisie Nieuws 27 mrt 2019

‘Renault wil fusie met Nissan en Fiat Chrysler Automobiles’

Renault zou willen aansturen op een fusie met alliantiepartner Nissan om daarna een bod te kunnen doen op Fiat Chrysler Automobiles. Alleen zo kan de fabrikant opboksen tegen Volkswagen en Toyota, is de gedachte.

De Financial Times meldt dat Renault in de komende maanden de fusiegesprekken met Nissan weer wil opstarten. Beide fabrikanten zijn met elkaar verbonden in de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance. Carlos Ghosn – de van financiële wanpraktijken beschuldigde topman van de alliantie – stuurde voor zijn arrestatie aan op een fusie, maar bij Nissan en de Franse en Japanse overheid was daar veel verzet tegen.

Ontevreden

Nissan is overigens al langer ontevreden over de samenwerking met Renault. De Franse fabrikant heeft 43 procent van de aandelen Nissan en stemrecht. Nissan daarentegen heeft slechts 15 procent van Renault, maar geen stemrecht. In 1999 balanceerde het Japanse bedrijf op de rand van de afgrond, waarna Renault redding bood. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Nissan is veel groter en winstgevender.

Fusiepartner

Fiat Chrysler is al een tijdje op zoek naar een fusiepartner. Het concern heeft reeds gesprekken gevoerd met de Groupe PSA, waar de merken Peugeot, Citroën, DS en Opel deel van uitmaken. Volgens de Financial Times heeft Groupe PSA een bod gedaan op Fiat Chrysler, maar die laatste zou dat hebben afgewezen.