Autovisie
Autovisie Nieuws 2 apr 2016

Renault 4 – Een beetje vrolijkheid in het straatbeeld

Rijden in zijn Renault 4 is voor Rik Bruggeman een vorm van onthaasten. Al betekent dat heel soms dat hij langs de weg moet wachten tot de Wegenwacht komt.

“Dat was iets minder”, geeft Bruggeman lachend toe. “De Renault kwam kortgeleden stotterend en sputterend tot stilstand en toen moest hij worden afgesleept door de Wegenwacht. Het hoort er een beetje bij. De auto is over het algemeen ontzettend betrouwbaar, maar hij is natuurlijk al wel ruim dertig jaar oud. Dan mag er af en toe iets stuk gaan. Dat gebeurt gewoon, hoe goed je hem ook onderhoud.

“De Renault 4 is een sympathieke verschijning tussen al het moderne grijze blik”

Wat er zo leuk is aan de Renault 4? Tja, wat is er niet leuk aan? Erin rijden is onthaasten. Je krijgt er een glimlach van op je gezicht, ook omdat je veel aanspraak hebt. Vrijwel iedereen kent het model. Mensen hebben altijd een verhaal over hun opa, oma, vader of moeder die ook een Renault 4 had. Bovendien voegt de auto vrolijkheid toe aan het straatbeeld. De 4 is een sympathieke verschijning tussen al het moderne grijze blik. En je ziet hem een stuk minder dan de Citroën 2CV.

Ik ben in de Renault 4 opgegroeid. Mijn ouders hebben er vroeger ook een paar gehad. Dit is nu mijn derde exemplaar. Met de vorige twee reed ik dagelijks, maar met mijn huidige doe ik dat niet meer. Ik gebruik hem eigenlijk alleen als het mooi weer is. Hij hoeft ook niet in concoursstaat te zijn, want anders zou ik er niet in rijden. De Renault moet doen waarvoor hij gemaakt is en dat is niet stilstaan en mooi zijn.

LEES OOK: RENAULT 5 TURBO 2 – EEN BEETJE GEVAARLIJK

Ik zou overigens graag een Plein Air willen hebben. Dat is een open Renault 4 zonder deuren en met een stoffen kap. Denk een beetje aan de Fiat 500 Jolly. Dat zou fantastische zijn. Dan kan ik mijn liefde voor het cabriorijden combineren met mijn liefde voor klassieke auto’s. Helaas zijn Plein Airs zeldzaam, dus de kans dat ik een exemplaar vind dat ik ook nog kan betalen is klein. Maar ja, blijven dromen kan altijd.”

Eigenaar: Rik Bruggeman (37)
Beroep: woonconsulent
Auto: Renault 4
Bouwjaar: 1985
Geschatte waarde: € 6000 – € 8000
Gemaakt: 1961 – 1992
Motor: 1,1 liter, viercilinder-in-lijn benzinemotor, 34 pk
Topsnelheid: 120 km/h
Toekomstplannen: “Over het algemeen wissel ik snel van auto, maar deze Renault heb ik al zes jaar. Hij blijft.”