Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 31 mei 2021

Quantum Group smijt met miljarden in hoop Lamborghini alsnog te kopen

Het Zwitserse Quantum Group is niet bereid om zich zomaar gewonnen te geven in de strijd om Lamborghini van de Volkswagen Groep los te wrikken. De investeringsgroep zou bereid zijn om maar liefst één tot twéé miljard euro toe te leggen, bovenop het toch al torenhoge bedrag van 7,5 miljard euro.

Vorige week meldde het Britse AutoCar dat er een bedrag van maar liefst 7,5 miljard euro werd geboden om Lamborghini over te nemen. Niet veel later kwam Volkswagen met een reactie op het bod op de Italiaanse Audi-dochter. “Nee”, was het antwoord vrij vertaald. Zij verklaarden dat het merk niet te koop staat. Maar het Zwitserse Quantum Group, dat dat bod deed, wil niet zo snel opgeven.

Lamborghini

Garanties en investeringen

Het bedrijf zou volgens AutoNews bereid zijn om nóg één of twéé miljard bij te leggen. Dat zou de kosten van investeringen dekken en het behoud van het personeel en de locaties van Lamborghini moeten garanderen. “Natuurlijk staat ons bod nog steeds”, vertelt Rea Stark, een ondernemer verbonden aan Quantum Group. “We hebben tenslotte onze beslissing voor Lamborghini en het bijgevoegde aanbod en concept zorgvuldig afgewogen en overwogen.” Stark geeft daarnaast aan dat hij bereid is om te onderhandelen over het aanbod. Het kan daarbij gaan om investeringen, garanties of het bod in het algemeen.

De Quantum Group deed het bod al in februari, maar dat kwam pas afgelopen week naar buiten. Het bod van 7,5 miljard euro is al reusachtig, maar als het nodig is wil de investeringsgroep dus nog wat meer bieden. “Wij vinden dat een eerlijk, eerste aanbod. Het is een waardering die gebruikelijk is voor dit soort luxemerken”, aldus Stark.

LAMBORGHINI HURACAN STO

Volkswagen wuift het weg

De Volkswagen Groep en Audi reageerden op de geruchten door te stellen dat Lamborghini absoluut niet te koop is. Desondanks waren de Zwitsers van plan om nog wat te pitchen aan de Volkswagen Groep, om ze alsnog te overtuigen.

Lamborghini geeft met Huracán Super Trofeo EVO2 voorproefje voor toekomstige modellen

Uit de documenten van vorige week zou blijken dat Quantum Group nog een samenwerking tussen het Volkswagen-concern en Lamborghini voor ogen ziet. Zo zou Audi de komende jaren nog een toeleverancier blijven voor de Italiaanse sportwagenbouwer. Ook zeiden de Zwitsers alle faciliteiten in Sant’Agata Bolognese te willen behouden, evenals het management en alle werknemers.

Aan de andere kant wil Quantum Group juist grote veranderingen doorvoeren binnen Lamborghini. Zo willen ze ‘consequent nieuwe en schone aandrijflijnen implementeren’ en ook technologie voor autonoom rijden ontwikkelen. Verder staan ook ‘groene materialen, waaronder synthetische brandstoffen en waterstof’ op de agenda. Quantum Group wil verder volumes gaan opschalen en ziet de overname als een ‘EV-oplossing’ voor Lamborghini.

Definitief: volledig elektrische Lamborghini over jaar of vijf

Opvallende achtergrond

De achtergrond van de mensen die betrokken zijn bij het Zwitserse bedrijf, is opvallend. Rea Stark Rajcic zou het bod namelijk hebben ingediend bij Audi. En dat is geen onbekende, want de Zwitser richtte in 2017 samen met Anton Piëch (zoon van Ferdinand Piëch en dus achterkleinzoon van Ferdinand Porsche) Piëch Automotive AG op. Of het aanbod van Stark en Quantum Group AG iets te maken hebben met de activiteiten van Piëch Automotive, is voor nu onduidelijk. Zeker is dat laatstgenoemde partij een nauwe band heeft met de Volkswagen Groep, en dus Lamborghini.