Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 7 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Puur elektrisch concept is het beste volgens Volkswagen

Welke ontwerpmethode levert de beste elektrische auto op? Een ‘traditionele’ auto ook geschikt maken voor elektrische aandrijving, of met een schone lei beginnen en alleen voor elektrisch gaan? Volkswagen-designchef Klaus Bischoff is ervan overtuigd dat een puur elektrisch concept het beste is.

MEB

Dat zegt Bischoff heel voorspelbaar tegen Autocar, want de ID.3 is namelijk van de bodemplaat tot het dak vanaf dag 1 ontworpen als elektrische auto. Daarbij heeft Volkswagen de lessen die het eerder opdeed met modulaire platforms, zoals het MQB, meegenomen.

Volkswagen MEB 2
Deze buggy concept is gebaseerd op MEB 2 platform

De Modulaire E-antriebs Baukasten (MEB) is echter gemaakt voor auto’s die puur elektrisch zijn. Die is bedoeld voor alle modellen binnen de Volkswagen Groep, waaronder ook de Skoda Enyaq waarmee we recent reden. Zo’n puur elektrisch concept kan dus nog eenvoudiger en doelgerichter zijn. Omdat een elektrische motor kleiner en makkelijker is in te bouwen vraagt de techniek minder ruimte dan een auto met een verbrandingsmotor. Accupakketten zijn echter wel groot en zwaar en die moet je vanaf de allereerste pennenstreek bij zo’n EV-design de meest ideale plaats geven.

Compromis

Een traditionele auto ‘verbouwen’ en geschikt maken voor elektrische aandrijving is toch meer een compromis, omdat het hele concept ook plaats moet bieden aan de meer complexe en omvangrijke techniek van een verbrandingsmotor, versnellingsbak en componenten die daarbij horen. Zo’n concept zit dan als je elektrische techniek toepast wat te ruim in zijn jasje, en accupakketten worden soms op minder ideale plaatsen weggestopt.

Multiple choice

Toch kiezen meerdere concurrenten van Volkswagen in deze moeilijk voorspelbare tijden niet voor een puur elektrisch maar voor een multiple choice concept dat ook benzine-, diesel- en hybride-aandrijflijnen kan huisvesten. Kijk maar naar Opel, Peugeot maar ook Volvo. BMW, dat met de compromisloze i3 een mooie maar dure start maakte, zet die koers nu niet voort. Ze blijven de i3 voorlopig wel gewoon maken en dat kan prima omdat die pionier zijn tijd ver vooruit was. De Beiers gaan nu voor een platform waarbij met name de centrale sectie gekozen wordt op basis van de aandrijflijn.

De Corsa is er ook met benzinemotor

Toekomst volgens Volkswagen

Bischoff bepleit een puur elektrisch concept en noemt zo’n multiple choice concept de verkeerde benadering. “De nieuwe elektrische architectuur geeft de designer juist de mogelijkheid om met een totaal nieuw design te komen. En dat moet de klant grote voordelen geven: een kleine footprint, een groot interieur en een heel nieuwe digitale architectuur.” Designers moeten wel oppassen dat ze niet te radicale auto’s moeten ontwerpen, zo zegt de chef van Volkswagen. “Je moet je bestaande klanten die nog moeten wennen aan elektrische auto’s niet van je vervreemden. Je moet wel dapper zijn, maar de transitie stap voor stap doen.”

volkswagen id.4
Na de ID.3 komt SUV ID.4

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.