Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 4 sep 2019

Productieversie van Honda e getoond. Achterwielaandrijving en 0-100 km/h in 8 seconden

Honda liet al doorschemeren dat de conceptversie van de Honda e voor 99% identiek zou zijn aan de productieversie. Het merk heeft woord gehouden, want het toont nu die productieversie en deelt gelijk belangrijke informatie over de elektrische aandrijflijn.

Honda e

Bij de eerste aanblik van de Honda e was menig mens direct gecharmeerd van het kekke elektrische karretje. Niet lang daarna kondigde Honda aan dat de auto ook daadwerkelijk in productie zou gaan, en belangrijker nog, dat deze vrijwel niet veranderd zou worden. Vandaag zien we dus het productiemodel en je ziet dat Honda zich aan de belofte gehouden heeft. Het hoekige design is wel iets afgerond, maar de Honda e lijkt nog heel veel op het concept waarmee het begon. Maar het leuk uitziende autootje verbergt nog meer leuks.

Leuke prestaties

Volgende week zal de Honda e officieel tijdens de IAA aan het publiek getoond worden, maar het merk deelt nu al de belangrijke informatie. Zo komt de kleine kar er met de keuze uit twee elektromotoren. De eerste heeft 100 kW (136 pk), de tweede is iets iets krachtiger met 113 kW (154 pk). Beide leveren 315 Nm aan koppel. De krachtigste versie presteert bovendien best goed. Hij zoemt binnen acht seconden van stilstand naar 100 km/h.

Honda e

Helaas weet Honda niet bepaald hoge ogen te gooien als het aankomt op bereik. De Honda e wordt voorzien van een 35,5 kWh accupakket en daarmee komt de auto niet verder dan 220 kilometer op een volle lading. Maar de Japanners doen dat voorkomen als een bewuste keuze, want volgens hen is dat meer dan genoeg voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Opladen gaat ook niet bijster snel. Aan de ‘snellader’ duurt het een half uur tot de accu 80% gevuld is. Specifieke cijfers deelt de fabrikant (nog) niet.

Grappige designfeatures

Wat dan wel weer leuk is, is dat Honda voor achterwielaandrijving heeft gekozen. Ook zijn grappige designfeatures van het conceptmodel overgenomen. Zo komen de deurhendels en de achteruitrijcamera alleen naar buiten als ze nodig zijn en zijn er geen zijspiegels te vinden op de auto. Deze zijn vervangen door camera’s die gekoppeld zijn aan schermen in het interieur. Honda claimt dat deze niet alleen de aerodynamica van de auto verbeteren, maar ook de veiligheid ten goede komen.

Honda e

In het interieur vinden we overigens nog veel meer schermen. Één achter het stuur waarop basisgegevens als snelheid worden weergegeven. Daarnaast nog twee 12,3 inch touchscreens. Één daarvan is specifiek voor de bijrijder (net als het optionele scherm in de Porsche Taycan). Beide schermen zijn voornamelijk bedoeld voor het aansturen van de navigatie en het infotainmentsysteem. En natuurlijk kan er ook tegen de Honda e gepraat worden en als het goed functioneert voert de auto je gesproken opdrachten ook echt uit.

Nog niet in Nederland

De auto kan op dit moment al besteld worden door een zogenaamde pre-order in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen. Wanneer dat in Nederland mogelijk gaat worden is nog niet duidelijk. Ook noemt Honda op dit moment nog geen prijzen voor de elektrische auto. Deze informatie zal hoogstwaarschijnlijk snel volgen aangezien de IAA volgende week van start gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.