Autovisie
Autovisie Nieuws 18 mei 2019

Productie-einde Volvo V40 uitgesteld

Volvo laat de productieband in het Belgische Gent voor de V40 langer draaien dan gepland. Niet deze maand, maar halverwege juli zal Volvo de allerlaatste V40 vervaardigen. volvo_v40_d4_5

De belangstelling voor de Volvo V40 aan het einde van zijn carrière blijkt groter dan verwacht. Vandaar dat de Zweedse autobouwer in het Belgische Gent de auto nog twee maanden blijft doorbouwen. De fabrikant is redelijk flexibel want de V40 loopt uit en krijgt geen directe opvolger. Het bedrijf hoeft geen rekening te houden met de start van een ander model. Het beoogde model is doorgeschoven naar zustermerk Polestar.

Voldoende volume

Volvo Nederland heeft eveneens extra exemplaren van de V40 bij de fabriek besteld om zo het model over een langere tijd aan te kunnen bieden dan de resterende productietijd. De importeur verwacht voldoende volume te hebben om tot en met dit najaar de V40 aan te kunnen bieden.

Het wegvallen van de V40 is een grote klap voor de Belgische Volvo-fabriek. Het model was vorig jaar goed voor een productievolume van dik 77.000 stuks, een jaar eerder waren het er 95.000. De vrijgekomen productieplaatsen zal Volvo deels invullen door de productie van de XC40 te verhogen om de levertijden voor de SUV te beperken.

Niet onverwachts

Het einde komt niet onverwachts. Het dealercorps werd eind vorig jaar al geïnformeerd over het aanstaande afscheid en de fabriek zelf vertraagde in januari de productieband met 12 seconden om de algehele productie op elkaar af te stemmen. Een aantal aflopende tijdelijke contracten van fabrieksmedewerkers werd vanaf dat moment niet meer verlengd.

Momenteel bouwt Volvo Gent de XC40 en V60 in Gent. De opvolger van de V40 zou daaraan worden toegevoegd, maar de Zweedse autobouwer heeft op het laatste moment een rigoureuze beslissing genomen. Het heeft de in ontwikkeling zijnde V40-vervanger doorgeschoven naar Polestar. Onder het Volvo-label wil het bedrijf een ander model lanceren. De fabrikant ziet af van traditionele hatchback. Maar wat het wordt is nog niet bekend. Daar wordt momenteel naar gekeken. Als basis dient in ieder geval de XC40. Naar verluidt kijkt Volvo breed. Het zou bijvoorbeeld een hoge sedan, een lage XC40 of een coupé kunnen worden. De Zweedse autobouwer is in ieder geval uitgekeken op een traditionele hatchback en sedan voor het C-segment. Volvo_V40_Polar_14 autovisie

Beoordelingsproces

De fabrikant laat aan Autovisie weten dat er een beoordelingsproces is uitgevoerd. “Als onderdeel van dit proces is besloten om niet door te gaan met het V40-project in zijn huidige vorm. De recente lancering van de XC40 toont het tempo waarmee Volvo Cars haar assortiment vernieuwden is een voorbeeld van een ambitieuze groeistrategie. Onze productpijplijn is vertrouwelijk en in dit stadium kunnen we niet verder ingaan op de  innovaties die we binnen het premiumsegment gaan brengen.”

Van de laatste generatie V40 werden in zeven jaar tijd meer dan 600.000 stuks geproduceerd in de Volvo-fabriek te Gent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Productie-einde Volvo V40 uitgesteld
Sluiten