Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 16 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Proces dieselgate Volkswagen begint: oud-topman 10 jaar de bak in?

Het proces over het dieselschandaal bij Volkswagen begint bij de rechtbank in het Duitse Braunschweig. Vier aangeklaagden zitten in het beklaagdenbankje. Voormalig VW-topman Martin Winterkorn is niet aanwezig. Zijn proces is uitgesteld omdat zijn gezondheid het laat afweten.

Wel voor de rechter: oud-bestuurders en ex-ingenieurs van Volkswagen. Zij worden onder meer verdacht van medeplichtigheid aan fraude en bedrog. Vanwege de coronacrisis werd de rechtszaak meermaals verschoven. Inmiddels zijn nog meer oud-managers van Volkswagen aangeklaagd.

Volkswagen gebruikte sjoemelsoftware

Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het bedrijf met sjoemelsoftware vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto’s schoner dan ze waren. Het schandaal heeft het autoconcern, waar ook merken als Audi, Seat en Skoda onder vallen, inmiddels al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost.

De belangrijkste vraag in het proces is: wie wist wat en wanneer? Deze vraag staat ook al zes jaar centraal in het juridische onderzoek naar ‘dieselgate’. De regionale rechtbank wil opheldering over de vermeende persoonlijke verantwoordelijkheid van VW-bestuurders voor een van de grootste Duitse economische schandalen ooit.

De bestuurders hangen gevangenisstraffen tot wel tien jaar boven het hoofd.

De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) ontdekte de fraude bij emissietests van dieselauto’s. Enkele dagen later trad Winterkorn af als topman van het concern. De 74-jarige oud-topman is ook aangeklaagd voor marktmanipulatie vanwege het opzettelijk te laat informeren van beleggers over de financiële gevolgen van de affaire rond sjoemelsoftware.

Tien jaar brommen

Veel rechtbanken houden zich al langer bezig met andere aspecten van dieselgate, zoals de schadeloosstelling van consumenten of beleggers. Dat kost VW een hoop, het concern heeft alleen al voor de juridische kosten meer dan 32 miljard euro uitgegeven of opzij gezet. Inmiddels is met Winterkorn, andere voormalige topmanagers en aansprakelijkheidsverzekeraars een compensatiedeal gesloten voor een totaalbedrag van 280 miljoen euro.

De bestuurders hangen gevangenisstraffen tot wel tien jaar boven het hoofd. De verwachting is dat het proces een lange tijd zal duren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.