Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Nieuws 17 aug 2015
Leestijd: 9 minuten

Primeurgids IAA-autoshow Frankfurt 2015

De IAA van Frankfurt opent vanaf morgen tot en met 27 september zijn deuren en staat weer barstensvol met primeurs. In dit overzicht, dat continu wordt aangevuld, vind je al het nieuws.

ALFA ROMEO

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Alfa Romeo neemt twee 510 pk sterke Giulia’s Quadrifoglio in Frankfurt. Maar misschien is het volgende een extra reden om te gaan: want het merk neemt vermoedelijk ook twee normale Giulia’s mee naar de autobeurs. En daar zitten meer mensen op te wachten.

AUDI

Audi A4

Een evolutie ten opzichte van de vorige generatie Audi A4, maar ondanks de kleine uiterlijke verschillen wel een compleet nieuwe auto. Naast de reguliere A4 Sedan en A4 Avant staan er ook sportieve S4’s.

Audi S8 Plus

De overtreffende trap van de Audi S8 heet S8 Plus en heeft een 605 pk sterke 4,0 liter biturbo V8 aan boord. Genoeg om in 3,8 tellen naar 100 km/h te sprinten. Met een A8!

Audi C-BEV Concept

Waarschijnlijk is de C-BEV een voorproefje van de elektrische Audi Q6 die binnen enkele jaren op de markt komt. De auto heeft in ieder geval OLED-verlichting.

BENTLEY

Bentley Bentayga

Een van de absolute klappers is Bentley’s SUV Bentayga. Na een hele reeks teasers kunnen we eindelijk kennismaken met de productieversie. De auto is vernoemd naar een berg op de Canarische eilanden.

BMW

BMW X1

Zes jaar na de lancering van de eerste generatie maakt BMW zich op voor de tweede editie van de X1. Maar de Duitsers brengen de X1 niet in zomaar een nieuw jasje. Hij is compleet nieuw, staat op een fonkelnieuw platform, krijgt voorwielaandrijving, wordt aangedreven door drie- en viercilinder motoren en verruilt zijn cross-over looks voor het SUV-concept.

BMW 3 Serie (FL)

Een driecilinder in een 3 Serie? Met de komst van de opgefriste BMW 3 Sedan en Touring is het werkelijkheid geworden. Daarnaast introduceert BMW eveneens een plug-in hybrid, al komt die pas begin 2016.

BMW M4 GTS Concept

Bekend trucje van BMW: een productiemodel voorstellen als een concept. Het merk deed het bij de M5, de M4 Coupé en doet het nu bij de M4 GTS, een meer op het circuit gefocuste lichtgewicht versie van de sportcoupé waarop hij gebaseerd is.

BMW 2 Serie Active Tourer Plug-in Hybrid

De BMW 2 Serie Active Tourer krijgt een plug-in hybride aandrijflijn. In de toekomst vinden we deze aandrijflijn ook terug in de Mini Clubman.

BMW 7 Serie

Bij de nieuwste generatie BMW 7 Serie draait het meer dan ooit om comfort in het leefcompartiment. Want de fabrikant komt met tal van nieuwe voorzieningen die het leven aan boord verder moeten veraangenamen. Ook de techniek is interessant.

BORGWARD

Borgward SUV

Christian Borgward, de kleinzoon van merkoprichter Carl, had het idee om Borgward te laten herleven en vond een partner in China. Achter de schermen wordt er al meer dan een jaar gewerkt aan een SUV die in Frankfurt wordt gepresenteerd.

FERRARI

Ferrari 488 Spider

Het open broertje van de Ferrari 488 GTB heet 488 Spider en beschikt over een 670 pk sterke V8-motor met twee turbo’s. Er staat een Ferrari-logo op, dus verkopen zal ie beslist.

FIAT

Fiat 500 (FL)

Fiat geeft de 500 een facelift. Aan de buitenkant zien we LED-dagrijverlichting, andere achterlichten en in het interieur plaatst Fiat een gewijzigd dashboard en voorziet hem van betere afwerkings- en isolatiematerialen. Ook de voorwielophanging is nieuw en achter heeft de Fiat een semi-onafhankelijke ophanging geplaatst.

GEELY

Geely SUV

Het Chinese merk Geely laat op de IAA-autoshow in Frankfurt een nieuwe SUV zien. De auto is getekend door Peter Horbury, die bij Volvo onder meer de C70, V70 en S80 ontwierp.

HYUNDAI

N-label

Hyundai richt de schijnwerpers op zijn nieuwe sportlabel N. Met die letter duidt Hyundai nu zijn rally-auto’s aan, maar de aanduiding wordt spoedig op de straatauto’s geplakt. N wordt het AMG van Hyundai.

i20 Active

Hyundai Nederland zal binnenkort bekijken of het een opgehoogde i20 met kunststof carrosserieversiersels aan de prijslijst toevoegt.

INFINITI

Infiniti Q30

De Q30 is een essentieel model om Infiniti in Europa verder op de kaart te zetten. Het merk heeft er grote verwachtingen van. De Q30 gebruikt Mercedes-motoren en staat op het platform waarop Mercedes de A, CLA en GLA bouwt.

JAGUAR

Jaguar F-Pace

De eerste cross-over van Jaguar is een feit. De F-Pace krijgt een aluminium chassis en rolt volgend jaar van de band in Solihull. Op het programma staan diverse Ingenium-motoren.

Jaguar XJ (FL)

Jaguar voorziet de XJ van een aantal updates voor het nieuwe modeljaar. Een van de noviteiten is een krachtigere 3,0 liter V6 dieselmotor.

KIA

Kia Sportage

De huidige derde generatie draait mee sinds 2010 waarmee hij zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft. De vierde generatie is compleet nieuw maar zal qua maatvoering gelijk zijn aan die van het bestaande type.

LAMBORGHINI

Lamborghini Huracán Spyder

De Lamborghini Huracán Spyder beleeft zijn werelddebuut op de autoshow van Frankfurt. Het concept is bekend. Achterin huist een 5,2 liter atmosferische V10 met 610 pk. In totaal zestig pk minder dan de Ferrari, maar Lamborghini is in het voordeel met een betere soundtrack.

LAND ROVER

Range Rover Evoque Facelift

Het compacte suv-model onder de naam Range Rover krijgt een nieuw vooraanzicht, verbeterde veiligheidssystemen en een nieuwe dieselmotor. De levering start in augustus.

MAZDA

Mazda Koeru

De Mazda Koeru is een studiemodel waarmee de Japanse autobouwer aangeeft welke richting het op wil met cross-over. De naam Koeru is een Japanse woord voor ‘overtreffen’ of ‘verder gaan dan’.

MINI

Mini Clubman

Vergis je niet, de nieuwe Mini Clubman is serieus een grote jongen geworden. Hij is zelfs bijna dertig centimeter langer dan de huidige vijfdeurs hatchback. Verschillen met zijn voorganger zijn er volop. Het in tegenovergestelde richting opende zijportier is bijvoorbeeld verleden tijd en voortaan kan er vijf man in de Clubman.

MERCEDES-BENZ

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé

Hoge verwachtingen hebben we natuurlijk van de Mercedes-AMG C 63 Coupé. Standaard gaat er 476 pk en 650 Nm naar de achterwielen, terwijl de S-variant zelfs 510 pk en 710 Nm aan het asfalt brengt. Dat belooft wat.

Mercedes-Benz GLC

De opvolger van de GLK gaat door het leven als GLC. De GLC is in vergelijking met de GLK een stuk groter, aangezien de buitenafmetingen in alle richtingen zijn toegenomen. Toch heeft Mercedes het gewicht van de SUV met 80 kg weten te reduceren.

Mercedes-Benz S-Klasse Cabriolet

De S-Klasse Cabriolet is Mercedes’ meest luxueuze vierzits cabriolet in het leveringsprogramma. In Frankfurt debuteert ‘ie.

Mercedes-Benz V-KLasse AMG-line

Nu Mercedes de V-Klasse als een volwaardig lid van de personenautofamilie ziet – hij heeft zelfs in tegenstelling tot de Viano een naam die in lijn ligt met de overige modellen – mogen ook de heren van AMG zich over de luxueuze bus bekommeren.

NISSAN

Nissan Micra Connect Edition N-TEC

Ondanks dat het einde van de huidige Micra in zicht is, brengt Nissan een nieuwe versie van de vijfdeurs hatchback. De Nissan Micra Connect Edition N-TEC gedoopte uitvoering beschikt over nieuwe exterieur- en interieurdetails.

Nissan NP300 Navara

Kort berichtje van Nissan: Op de IAA in Frankfurt staat de compleet nieuwe NP300 Navara. Het huidige model is sinds 2005 in Nederland op de markt.

Nissan Concept

Nissan gaat naar de autoshow in Frankfurt en neemt mee… een concept car van een sportief gelijnde cross-over.

 OPEL

Opel Astra

Lichter, efficiënter en moderner. De Opel Astra heeft maar een doel: de Volkswagen van zijn nummer 1-positie stoten in het C-segment.

PEUGEOT

Peugeot 308 R Hybrid

Gekkenwerk bij Peugeot, want de Franse autobouwer heeft een productieversie van de 308 R Hybrid in petto. Als conceptcar was deze goed voor 500 pk en liefst 730 Nm trekkracht.

Peugeot Fractal Concept

Peugeot pakt op de IAA-autoshow in Frankfurt uit met het conceptmodel Fractal. Met de auto wil de fabrikant laten zien welke designrichting de Fransen de komende jaren op gaan, zowel van buiten als van binnen. Zou de autobouwer voor de productiemodellen ook het interieur printen?

PORSCHE

Porsche 911 FL

De huidige Porsche 911 gaat de tweede helft van zijn leven in nu Porsche hem een facelift geeft. Op Frankfurt staat onder meer de Carrera S als Coupé en als Cabriolet. De Carrera-modellen krijgen turbomotoren.

RENAULT

Renault Mégane

De Renault Mégane neemt de designtaal van de Talisman en Espace over en wordt gebouwd met Common Module Family-bouwstenen (CMF).

Renault Talisman

Renault neemt afscheid van de Laguna. Zijn opvolger heet Talisman en moet met een modieuze Franse outfit, nieuwe technieken en een moderner interieur kopers die in het D-segment naar een nieuwe auto zoeken, terug naar de Renault-dealer lokken. Hij staat er ook als estate.

ROLLS-ROYCE

Rolls-Royce Dawn

Dawn! Een bekende naam in de geschiedenis van Rolls-Royce. Van 1950 tot 1954 werd de benaming Dawn namelijk ook al gebruikt voor slechts 28 speciale vierzits cabriolets. Nu siert de naam opnieuw een convertible met vier zitplaatsen: de open versie van de Wraith.

SEAT

Seat Leon Cupra 290

De heren technici van Seat hebben het vermogensverschil tussen hun Leon Cupra en het zustermodel Volkswagen Golf R gedicht tot 10 pk. Door de montage van een krachtigere motor vermeldt het CV van de Seat Leon Cupra voortaan 290 pk!

Seat Leon Cross Sport

Seat brengt eindelijk een SUV. Het merk loopt al een jaartje of tien met de gedachte om een luxe off-roader in het programma op te nemen, maar de tegenvallende (financiële) resultaten van het merk deden het moederconcern Volkswagen besluiten om de investeringsmogelijkheden te beperken.

SKODA

Skoda Superb Combi

Voor de grote balzaal achterin de Skoda Superb Combi heeft de designafdeling van het Tsjechische merk weer enkele nieuwe gimmicks verzonnen.

SMART

Smart Fortwo Cabriolet

Smart neemt voor de ForTwo de dakconstructie van de vorige generatie over. De softtop is echter niet één op één overgezet, vanwege de grotere maatvoering van de nieuwste editie.

SSANGYONG

SsangYong Tivoli XL

SsangYong komt begin volgend jaar met een verlengde uitvoering op basis van de Tivoli. Op de IAA-autoshow staat een prototype van zo’n Tivoli met extra bagageruimte.

SUZUKI

Suzuki Baleno

De Baleno is ontworpen op basis van de iK-2 concept (Intelligent Know-how met het getal 2 refererend aan de elementen styling en bruikbaarheid) die afgelopen maart werd voorgesteld op de autoshow van Genève. Al direct na de onthulling van de iK-2 werd duidelijk dat Suzuki productieplannen had.

TOYOTA

Toyota Prius

Een fonkelnieuwe Toyota Prius. Zal Toyota opnieuw aanzienlijke aantallen weten te verkopen? De staat op het nieuwe TNGA-platform en heeft een efficiënte aandrijflijn.

VOLKSWAGEN

Volkswagen Tiguan

Een compleet nieuwe Volkswagen Tiguan. Of de Duitse autobouwer een studiemodel of productieversie laat zien, is nog niet duidelijk.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.