Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Nieuws 6 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Primeurgids Autoshow Detroit 2016

De North American International Auto Show 2016, kortweg NAIAS, staat weer voor de deur. Van 11 tot en met 24 januari kunnen bezoekers van de autobeurs in ‘Motorcity’ zich vergapen aan diverse nieuwkomers. We zetten de belangrijkste primeurs op alfabetische volgorde op een rij.

Acura Precision Concept

Honda’s luxemerk Acura presenteert een belangrijk model dat een blik in de toekomst geeft op gebied van performance luxury sedans. Scherpe lijnen, een overduidelijke coupévorm en slanke lichtunits bepalen het toekomstige gezicht van het merk.

Audi Q6 Concept

Na de E-tron Quattro Concept (voorbode Q6) grijpt Audi de autoshow van Detroit aan om opnieuw een prototype van de Q6 te tonen. Het productiemodel moet in 2018 gereed zijn en een volledig elektrische aandrijflijn krijgen. De auto is een antwoord op de Tesla Model X.

BMW M2 Coupé

Het topmodel van de 2 Serie Coupé-familie debuteert in Detroit. De M2, een coupé in trainingspak, heeft een 3,0 liter zes-in-lijn turbomotor met 370 pk en 465 Nm. Er komen volgend jaar vijftig exemplaren van de M2 naar Nederland. Daarvan is al dik tachtig procent vergeven.

Ford Fusion facelift

De Amerikaanse Mondeo draait alweer even mee. Daarom vindt Ford het tijd worden voor een opfrisbeurt. Verwacht ander bumperwerk, andere lichtunits en een gewijzigde grille.

Genesis G90 (Hyundai’s vlaggenschip)

Hyundai heeft een nieuw luxemerk gelanceerd: Genesis. In totaal verschijnen er zes modellen onder deze merknaam, waarvan de G90 de eerste is. Het zestal komt vóór 2020 op de markt. Genesis bouwt de modellen op een eigen platform met een eigen designtaal.

The Force 1 – Henrik Fisker

Auto-ontwerper Henrik Fisker presenteert een heuse supercar met de naam The Force 1. Hij moet net geen 300.000 dollar (274.000 euro) gaan kosten. De auto krijgt verder Aston Martin-achtige proporties.

Honda Ridgeline pick-up

Honda’s Amerikaanse pick-up Ridgeline heeft een vernieuwde versie in petto. Al jaren is de Japanse pick-up een tegenhanger van de Chevrolet Colorado, GMC Canyon, Toyota Tacoma en Nissan Frontier.

Infiniti Q60 (coupé)

De huidige Q60 is al enige tijd aan vervanging toe. Infiniti gaf echter voorrang aan de lancering van de Q50, Q30 en QX30. Maar nu is dan toch echt de nieuwe Q60 aan de beurt. Infiniti belooft een sportief model met dito motoren. Infiniti neemt overigens direct de Q50 met nieuwe motoren mee.

Kia-SUV-Concept-at-2016-NAIAS

Kia SUV Concept

Volgens Kia heeft de nog naamloze SUV Concept uiterst moderne technologie op het gebied van gezondheid en wellness aan boord. Belangrijkste element van het prototype is de designtaal. Toekomstige Kia’s moeten diverse designelementen van deze SUV over gaan nemen.

Lexus LC 500

We wachten in spanning af op het nieuws van Lexus, want de Japanse autofabrikant presenteert in Detroit vermoedelijk een nieuwe sportwagen met de naam LC 500 of LC 500h. Het studiemodel LF-LC had een zogeheten Avanced Lexus Hybrid Drive-aandrijflijn met 500 pk en achterwielaandrijving. De CO2-uitstoot van het prototype kwam uit op 150 g/km. Of de LC 500 ook deze aandrijflijn krijgt, is nog niet bekend.

Lincoln Continental

De huidige Lincoln MKS wordt in Detroit afgelost door een nieuwe generatie Continental met een compleet nieuwe designtaal. Opnieuw gaat het om een full-size luxury sedan. Het onthulling van het conceptmodel van de nieuwe Continental zorgde voor de nodige ophef, omdat Bentley het design te veel op de Flying Spur vond lijken.

Mercedes-AMG S 65 Cabriolet

Sneller en duurder dan de S 65-uitmonstering wordt de S-Klasse Cabriolet niet. Met 630 pk en 1.000 Nm trekkracht sprint de vierzitter in slechts 4,1 seconden naar 100 km/h. Hij is vanaf 4 april te bestellen en de eerste exemplaren worden in mei uitgeleverd.

Mercedes-Benz E-Klasse

De belangrijkste nieuwkomer op de autoshow van Detroit is de nieuwe generatie E-Klasse. Hij is iets groter, lichter en vooral luxueuzer dan het huidige type. Mercedes-Benz presenteert allereerst de sedan. De Estate komt begin 2017 op de markt. Daarna volgen nog een Coupé en een Cabriolet.

Mercedes-Benz SLC (facelift SLK)

De SLK is niet meer. In de toekomst gaat de tweepersoons roadster door het leven als SLC. Om de naamswijziging extra kracht bij te zetten onderging de huidige SLK een make-over met herziene bumpers en een luxueuzer interieur.

Nieuwe Kia Cadenza

De Cadenza kennen we in Europa niet. In de Verenigde Staten is het een belangrijk model voor Kia en een geduchte tegenstander van auto’s als de Chevrolet Impala, Chrysler 300C, Dodge Charger, Hyundai Azera en Toyota Avalon. Het is in Detroit tijd voor een compleet nieuwe.

Porsche 911 Turbo (S) (Cabriolet)

Een gloednieuwe 911 Turbo. Van Porsche mogen Amerikanen als eerste kennismaken met het model. Ten opzichte van de vorige Turbo levert de vernieuwde versie 540 pk. De Turbo S-uitvoering schopt het zelfs tot 580 pk. Hij is leverbaar als coupé en als cabriolet.

Volvo S90

De S80 mocht Volvo geen succesnummer noemen. De S90 moet wél voor succes gaan, vooral op Amerikaanse bodem waar Volvo stevig hoopt te groeien. Heel lang wachten op de V90 hoeft overigens ook niet meer, want die staat over twee maanden al op de autoshow van Genève.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.