Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 26 feb 2016
Leestijd: 12 minuten

Primeurgids Autosalon van Genève 2016

Over enkele dagen barst de Autosalon van Genève (1-13 maart) weer uit zijn voegen van het nieuws. De beurs is het jaarlijkse hoogtepunt op de automobiele kalender en staat steevast bol van de primeurs. Autovisie is uiteraard aanwezig op de 86-ste editie van de autoshow. In dit overzicht zetten we alle primeurs alvast op op een rij*.

*op aflabetische volgorde

Alpina B7

Bij gebrek aan een BMW M7 is er altijd de Alpina B7 Biturbo. De nieuwste generatie is net onthuld en brengt 608 pk (!) aan het asfalt.

Aston Martin DB11

De opvolger van de DB9 heeft lang op zich laten wachten. De DB9 is namelijk al sinds 2004 op de markt. Aankomende zomer arriveert dan eindelijk de DB11, maar in Genève mogen we alvast kennismaken. Allereerst komt de DB11 als Coupé, maar in 2017 volgt een open Volante. Aston Martin voorziet het model van een nieuwe biturbo 5.2 V12, al komt er later ook een versie met dubbelgeblazen 4.0 V8.

Audi Q2

De vijfdeurs Audi Q2 wordt een concurrent voor de Mini Countryman. De productie van de Q2 vindt plaats in Ingolstadt en als basis dient het MQB-platform. Enkele maanden na de beurspremière komt de Q2 al op de markt.

Audi RS Q3 Performance

Het lijkt alsof Audi de bekende autotuners geen speelruimte meer wil geven, nu het in navolging van de RS6 en RS7 komt met een in eigen beheer opgevoerde versie van zijn RS Q3. Deze Performance gedoopte uitvoering is net als zijn grote broers voorzien van meer vermogen en een licht aangepast onderstel.

Audi S4 Avant

Audi toonde in Frankfurt voor het eerst de sportieve telg van de A4-familie: de S4. Er stond alleen een sedan. In Genève mag de Avant aantreden. De auto beschikt over een compleet nieuwe geblazen 3,0-liter V6 die 354 pk voortbrengt.

Bentley Flying Spur V8 S

De V8 S is dé Bentley Continental GT die je moet hebben, ondervond Autovisie twee jaar geleden. Het zou dus best kunnen dat deze Flying Spur V8 S straks net zo veel indruk maakt.

Bentley Mulsanne

Bentley brengt zijn topmodel voortaan ook in een verlengde uitvoering op de markt. De komst van de 25 cm langere limousine valt samen met een restyling van het model. Vooral het front van de auto is onder handen genomen. De grille is liefst 8 cm breder geworden.

BMW i3

BMW voorziet de volledig elektrische i3 én i3 met range-extender van een verbeterde batterij met een hogere capaciteit en actieradius. De versie komt erbij.

BMW M760Li xDrive

BMW gooit het met zijn topmodel over een andere boeg. De Duitsers kiezen ervoor om de 760 voortaan van een M-symbool te voorzien. De naam geeft al aan dat het geen hardcore M-type in de geest van de M3 of M4 is, anders had BMW wel het predikaat M7 op de kofferklep geplakt. De koper van een 7 Serie wil een hoog prestatieniveau, maar wil ook comfort.

Bugatti Chiron

Aan de Bugatti Veyron is definitief een einde gekomen. Zijn opvolger, die Chiron gaat heten, wordt nog extremer. Hij wordt bovendien in een grotere oplage gebouwd. Bugatti produceert er 500, terwijl er van de Veyron 450 zijn gebouwd. Bugatti belooft dat de Chiron lichter wordt en dat hij ongeveer 2,5 miljoen euro gaat kosten. Achterin huist nog altijd een W16-motor met vier turbo’s, alleen levert deze zestienpitter in de Chiron liefst 1.500 pk. Dat is 300 pk meer dan de Veyron Supersport en Grand Sport Vitesse.

DS 3

Citroën positioneert het label DS voortaan als een apart merk binnen autoconcern PSA Peugeot-Citroën. De onlangs vernieuwde DS 4 en DS 5 gaan al zonder Citroën-logo’s door het leven. Nu ook de DS 3 van een facelift is voorzien, bestaat er geen modern DS-model met Citroën-badges meer.

ds_e-tense_concept_1

DS E-Tense

Op het eerste gezicht doet de DS E-Tense denken aan de GT-concept car van Citroën, waarvan uiteindelijk een rijdend exemplaar is vervaardigd. Of de DS E-Tense eenzelfde weg zal bewandelen is, is niet bekend. Vooralsnog heeft het studiemodel één doel. De schijnwerpers tijdens de Autosalon van Genève volledig op DS te richten.

Ferrari California T HS

De Ferrari California T is meer een GT dan een hardcore sportwagen, maar toch blijkt er vanuit de klantenkring een vraag te zijn naar meer rijdynamiek. Daarom introduceert Ferrari de zogenoemde Handling Speciale-optie. Wie dit pakket bestelt, krijgt een California T met een sneller schakelende versnellingsbak, een beter klinkend uitlaatsysteem en andere veren en dempers.

Ferrari GTC4Lusso

De opvolger van de Ferrari FF heeft niet alleen een licht aangepaste carrosserie en techniek, de Italianen geven de vierpersoons Ferrari ook een nieuwe naam. Ferrari’s nieuwe kilometervreter luistert voortaan naar de naam GTC4Lusso.

Fiat 124 Spider Abarth

De reguliere Fiat 124 Spider kennen we al, daarom tellen we nu af naar de Abarth-uitmonstering. Volgens Abarth-directeur Paulo Gagliardo wordt de 124 Spider Abarth een serieuze sportwagen met een vermogen van zo’n 200 pk uit een 1.4 Turbomotor. Ter vergelijking: de krachtigste MX-5 heeft 160 pk.

Fiat Tipo SW

Jarenlang zag Fiat geen brood in een sedan voor het C-segment, want een dergelijke variant werd sinds de jaren negentig niet meer ontwikkeld. En nu vormt juist het vierdeurs model de basis voor de herintrede van het merk in de populaire Golf-klasse. De Tipo gedoopte middenklasser debuteert als sedan en komt later ook als hatchback en als Estate. In Genève staat het drietal voor het eerst tezamen.

Ford Kuga

Wie het leveringsprogramma van Ford bekijkt, ziet dat er twee modellen uit de toon vallen, de Ka en Kuga. De Ka zal later dit jaar vervangen worden door een compleet nieuw model. Voor de Kuga is een  facelift voldoende om de SUV van het nieuwste familiegezicht te voorzien. Hij gaat later dit jaar in de verkoop.

Gumpert Apollo

De Duitse sportwagenproducent Gumpert lijkt op de autoshow van Genève een nieuwe start te willen maken. De nieuwe eigenaar Ideal TeamVenture heeft grote plannen met het merk. Op de autobeurs presenteert Gumpert een nieuwe generatie Apollo. Het belooft een extreme sportwagen te worden.

Hyundai Ioniq

Dé tegenhanger van de Toyota Prius. Dat is de Hyundai Ioniq. Toyota levert de Prius daarentegen alleen als hybride en later ook als plug-in. De Ioniq komt als hybride, plug-in hybride en elektroversie op de markt. De hybride en elektro-Ioniq komen aankomende zomer eerst op de markt. De plug-in volgt in 2017.

Jaguar F-Type SVR

De SVR is het nieuwe topmodel van de Jaguar F-Type. Hij heeft 25 pk en 20 Nm extra ten opzichte van de F-Type R en viel ook nog eens minimaal 25 kg af. Het resultaat? Nul naar honderd in 3,7 seconden en een topsnelheid van 322 km/h.

Kia Niro

De Kia Niro vormt het zustermodel van de Hyundai Ioniq. De Niro is echter een vijfdeurs cross-over, terwijl de Ioniq meer een vijfdeurs hatchback is. Kia en Hyundai delen voor de twee modellen een platform. Van de Niro komt eerst een hybride versie, gevolgd door een plug-in.

Kia Optima Wagon

De Kia Optima Wagon zal alleen in Europa op de markt komen. Want ondanks dat de Verenigde Staten een groot afzetgebied voor de Optima is, houden de Amerikanen niet van stationwagons. Kia gaat het zelfs niet proberen om de Optima Sportswagon of hoe de stationcar ook gaat heten ginds op de markt te brengen.

Cent 1Lamborghini Centenario

De honderdste verjaardag van Lamborghini-oprichter Ferruccio Lamborghini wordt in Genève uitgebreid gevierd met een speciaal jubileummodel. Er komen veertig beschikbaar, gelijk verdeeld over coupés en roadster. Alle exemplaren zijn al vergeven, ondanks dat nog geen van de gefortuneerde klanten de auto in het echt heeft gezien. Lamborghini bouwt de 30 cm langere sportwagen met vierwielbesturing op een aangepast Aventador-platform.

Lexus LC 500h

Op de autoshow in Detroit presenteerde Lexus de LC500 met krachtige V8-motor. Voor de Autosalon van Genève heeft de Japanse autobouwer de LC 500h met V6- en elektromotor in petto. De sportcoupé komt volgend jaar mei op de markt.

Elise S Cup 250 Elm Hill Norwich 13_02_16 17

Lotus Elise Cup 250

Het is de opvolger van de Cup 220. En aan de naam kunnen we het grote verschil al aflezen. De 1,8 liter viercilinder turbomotor levert nu 246 pk en 250 Nm. Combineren we dat met het wagengewicht van 931 kg, dan komen we tot een pk/gewichtsverhouding van 264 pk/ton.

Evora 410 Heacham Manor Hotel 20_02_16 46

Lotus Evora Sport 410

De 406 pk sterke Evora 400 – die een jaar geleden werd geïntroduceerd – was tot nu toe de krachtigste Lotus ooit. De Evora Sport 410 gaat daar met een vermogen van 416 pk uit zijn 3,5 liter supercharged V6 nét overheen, maar verliest ook nog eens 70 kg ten opzichte van zijn minder potente stalgenoot.

Maserati Levante

Met een vertraging van enkele maanden toont Maserati eindelijk de langverwachte SUV. De Levante, een naam die door Autovisie alweer twee jaar geleden werd onthuld, gaat later dit jaar in de verkoop en introduceert het merk met de drietand in de wereld van de luxe en snelle SUV’s.

McLaren 570GT

De duidelijkste verandering ten opzichte van de 570S is de schuin aflopende achterruit van de 570GT. Het is een luik dat naar links open scharniert (naar rechts in rechtsgestuurde auto’s) en dat toegang geeft tot een 220 liter grote, met leer beklede bagageruimte (in de neus kan ook nog 150 liter). Die ligt bovenop de 570 pk sterke 3.8 twinturbo V8 van de McLaren.

McLaren 675 LT Spider

Na de 675LT komt McLaren met de 675LT Spider, die het merk in eerste instantie absoluut niet ging bouwen. Welnu, er komen er 500. De sportwagen met inklapbare hardtop snelt in 2,9 seconden van stilstand naar 100 km/h, met dank aan een 3,8 liter twinturbo V8. De topsnelheid van de McLaren is 326 km/h.

Mercedes-AMG C 43 4Matic Coupé

Mercedes komt met een tweede AMG-lijn voor de C-Klasse. Naast de ’63’-types met 4.0 V8-biturbomotor brengt Mercedes-AMG ook een ’43’, voorzien van een 367 pk sterke 3.0 V6 met dubbele turbo. De krachtbron wordt al in de C-Klasse geleverd, zij het als C 450 Sport. Daar komt dus verandering in. Al eerder kondigde Mercedes de SLC 43 aan. Daarin hangt dezelfde V6-motor.

MercedesBenz C-Klasse Cabriolet

Na de C-Klasse Coupé volgt logischerwijs de open versie. De C-Klasse Cabriolet krijgt een elektrisch bedienbare stoffen kap die in meerdere kleuren leverbaar wordt. Het motorenpalet neemt het model over van de Coupé. Belangrijkste concurrent voor de C-Klasse Cabriolet is de BMW 4 Serie Cabriolet en Audi A5 Cabriolet.

Mini John Cooper Works Cabrio

De John Cooper Works-behandelingen worden steeds extremer. Doordat nu ook de Mini Cabriolet de aandrijflijn krijgt van de dichte JCW-uitmonstering creëert Mini de voor het merk snelste cabriolet ooit. Hij heeft 231 pk. De eerste kopers kunnen nog deze zomer rijden.

Opel Ampera-E

Wat iedereen al wist, maar wat Opel lange tijd geheim probeerde te houden, de Chevrolet Bolt komt als Opel naar Europa. Het nieuws wordt nu door de Duitsers bevestigd. De eerste exemplaren van deze Ampera-E gedoopte elektro-auto verschijnen volgend jaar op de markt.

Opel Mokka

Opel toont de vernieuwde Mokka. Het model krijgt een X achter zijn , een letter die in de toekomst op meerdere modellen zal worden geplakt.

Opel GT Concept

Opel onthult een spectaculair studiemodel, de GT Concept. Het model moet de GT van weleer laten herleven. Het gaat om een studiemodel, maar de Duitsers willen de sportcoupé over een jaar of drie op de markt brengen.

Peugeot 2008

Kleine midlife-update voor de Peugeot 2008. De compacte crossover krijgt een ander neusje en (op de nieuwe GT Line-uitvoering) kunststof wielkastverbreders en zijskirts.

Porsche 911 R

Op de Porsche-stand schittert de 911 R, een nieuwe limited edition uit Stuttgart. De auto is voorzien van de GT3-motor, maar dan gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak. Het front komt overeen met dat van de GT3, de grote achtervleugel ontbreekt.

Porsche 718 Boxster

Porsche herziet de naamgeving van de Boxster en de Cayman en zal de twee middenmotor-sportwagens vanaf komend jaar ook anders positioneren ten opzichte van elkaar. De 718 Boxster trapt af en krijgt, jawel, een 2,0 liter viercilinder boxermotor. Met turbo natuurlijk. De 718 Cayman volgt pas later.

Renault Mégane Estate 

Na de introductie van de vijfdeurs hatchback eerder dit jaar is het nu tijd voor de Estate. Hij komt echter pas deze zomer op de markt. De nieuweling is groter en ruimer dan zijn voorganger.

Renault Scénic

Renault gaat mee in de crossovertrend en stapt af van het typische MPV-design voor de nieuwe Scénic. Net als de nieuwe Mégane, Espace en Talisman wordt de nieuwe Scénic met modulaire CMF-bouwstenen gebouwd. De auto komt er als Scénic en als Grand Scénic. De levering start in het vierde kwartaal.

Seat Ateca

Seat droomt al jaren van een eigen SUV. Dit jaar verschijnt het model daadwerkelijk op de markt. Het is een directe tegenhanger voor cross-overs in het C-segment. De auto vormt daardoor ook een tegenhanger van de Skoda Yeti en Volkswagen Tiguan.

Skoda VisionS

De Tsjechische autobouwer lanceert op de Autosalon van Parijs in oktober een grote SUV, de Kodiak. Van dat model wordt eerst een studiemodel gepresenteerd en die is te bewonderen in Genève. De zevenzitter is 4,70 meter lang, 1,91 meter breed en 1,68 meter hoog.

Spyker C8 Preliator 2

Spyker Preliator

Victor Muller belooft met groot nieuws te komen op de autobeurs. Aangezien het Nederlandse merk, dat nu schuldenvrij is, een samenwerking is gestart met een producent van elektrische voertuigen, bestaat de kans dat Muller een elektrische Spyker zal onthullen.

Toyota C-HR

Toyota maakt dit jaar zijn intrede in het razendpopulaire Midsize SUV-segment. De C-HR vormt een concurrent voor de Kia Sportage, Hyundai Tucson, Volkswagen Tiguan en Nissan Qashqai. Toyota ontwikkelt de cross-over op het nieuwe modulaire Toyota New Global Architecture (TNGA) platform. De nieuwe Prius staat al op dit platform.

Volkswagen Up

Na een carrière van vijf jaar vindt Volkswagen het tijd voor een facelift van zijn kleinste model, de Up. De hatchback krijgt een nieuw front, maar je moet twee, drie keer kijken voordat de aangepaste luchtsleuven rond de kentekenplaat opvallen. Nieuw is de 1.0 turbomotor voor de stadsrakker. De 90 pk-configuratie bijt de spits af.

Volkswagen ‘Polo SUV’

Op basis van de Polo brengt Volkswagen binnen twee jaar een compacte SUV. Hoe dat model er uit kan komen te zien, laat de fabrikant zien in de vorm van een studiemodel.

Volvo V40

Voor het modeljaar 2017 ondergaat de V40 een lichte opfrisbeurt. Geheel in lijn met de nieuwste Volvo-types S90, V90 en XC90 krijgt ook het Zweedse instapmodel de Thor’s Hammer-koplampen. Verder kleine aanpassingen als kleurtjes voor binnen en buiten.

Volvo V90

Op de autoshow van Detroit debuteerde de nieuwe Volvo S90. In Genève toont Volvo de voor Europa belangrijkstere estatevariant: de V90. De auto komt met dezelfde motoren als de S90. Reken dus op diverse diesel- en benzinemotoren en een plug-in hybride.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.