Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 10 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Prijsexplosie nikkel probleem voor elektrische auto

De prijs van nikkel is in enkele dagen zo omhoog geschoten,  dat de metalenbeurs in Londen de handel in nikkel (internationaal Nickel) heeft stilgelegd. In twee dagen steeg de prijs met zo’n 250 procent. Nikkel kost nu het recordbedrag van 100.000 dollar per ton. Het metaal is een belangrijke grondstof voor de batterijen in elektrische voertuigen.

Elektro-ABC: het accupakket en de chemische samenstellingen

Elektro-ABC: hoe werkt de transmissie in een elektrische auto?

Elektro-ABC: hoe werkt een elektromotor en welke typen zijn er?

De grotere vraag naar nikkel zorgde in de afgelopen maanden al voor een stijgende vraagprijs, maar in de afgelopen dagen ging de waarde als een raket omhoog. Volgens persbureau Reuters noteerde nikkel een extreme prijsstijging van 250 procent. Sinds begin dit jaar nam de prijstoename met 76% toe. Het is het gevolg van de toenemende vraag naar hoofdzakelijk batterijpakketten voor elektro-auto’s.

De vraag naar ev’s stijgt snel, maar de wereldwijde nikkel-voorraad is beperkt. Daarnaast beïnvloeden de huidige sancties vanuit de Europese Commissie voor Rusland vanwege de oorlog met de Oekraïne de levering van nikkel. Vanuit Rusland komt zo’n 7% van de totale nikkel-productie. Volgens Reuters is het land de op twee na grootste leverancier van nikkel. Indonesië en de Filipijnen staan op de eerste plaats.

Geen alternatief

Nikkel is een van de stoffen die gebruikt worden voor batterijen in elektrische auto’s. Auto Recycling Nederland (ARN) gaf eerder aan dat er een tekort dreigt aan nikkel. “Elke batterijcel bevat ongeveer een halve theelepel aan lithium. Omdat een batterijpakket 5.000 cellen telt, bevat elk batterijpakket dus zo’n tien kilo lithium. Van deze grondstof is er op het moment genoeg. Anders is het voor nikkel.

Nikkelhoudende batterijen zijn kleiner en lichter en zorgen voor een hogere energiedichtheid en grotere opslagcapaciteit. Wat resulteert in een efficiënter batterijpakket. De verwachting is daarom dat het aandeel voor batterijen in de wereldproductie van nikkel sterk zal stijgen, waardoor er een tekort aan zal zijn. Ook omdat er voorlopig nog geen technologie bestaat die de capaciteiten van nikkel kan evenaren”, zo schrijft ARN op haar website.

STATISTA
STATISTA

Musk

Nikkel (Ni) wordt al lang op grote schaal gebruikt in batterijen, nikkel-kobalt-aluminium (NCA) en nikkel-mangaan-kobalt (NMC), gebruiken respectievelijk 80% en 33% nikkel. De meeste elektrische auto’s gebruiken accupakketten van het type Lithium-ion, waarin ook nikkel is verwerkt.

In de batterij van een nieuwe Tesla Model 3-model zit zo’n 30 kilogram nikkel. “Nikkel is onze grootste zorg voor het opschalen van de productie van lithium ion-batterijen”, twitterde Tesla-topman Elon Musk op 25 februari 2021 over het metaal dat toen een nieuw prijsrecord haalde. De prijs van nikkel stond in 2014 op $ 20.870 per ton, eenvijfde van de hedendaagse waarde. De gemiddelde prijs kwam dat jaar op zo’n 16.893 dollar uit. Daarna zakte de waarde tot minder dan 10.000 dollar in 2016, om vervolgens te stijgen tot bijna 14.000 dollar in 2020.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.