Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 25 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Porsche vliegt met 911 GT2 RS naar ronderecord op Nordschleife

Porsche heeft het naar zijn zin op de Nordschleife. Het Duitse merk schreef onlangs nog het rondrecord voor SUV’s op het beroemde circuit op zijn naam met de nader te specificeren performance-versie van de Cayenne, nu is het de beurt aan de 911 GT2 RS. Daar heeft het wel een speciaal trucje voor uitgehaald.

Ben je de snelste op de Nordschleife, dan kun je een enorme bak aan auto-eer opstrijken. Daarom zien we regelmatig pogingen gedaan worden om het ronderecord in verschillende klassen te verbreken. Porsche is er nu in geslaagd om het ronderecord van straatlegale productie-auto’s te pakken. En met een flinke marge ook.

Met de Porsche 911 GT2 RS scheurde testrijder Lars Kern over het slingerende asfalt door de bossen van de Eifel. Hij deed uiteindelijk 6 minuten, 43 seconden en exact drie tienden (vertaald in cijfers: 6:43.300) over het stuk van 20,8 kilometer. Dat is maar nipt sneller dan de vorige recordhouder, de Mercedes-AMG GT Black Series. Die reed dat namelijk in 6:43.615 rond. Daarbij moet wel genoemd worden dat die ronde op een ‘andere’ versie van de Nordschleife gereden is.

Porsche 911 GT2 RS

Twee vliegen in één klap voor Porsche

Er zijn namelijk twee verschillende metingen: ‘full’ en ‘short’. Bij de lange variant start de meting van je ronde bij het opkomen van het start/finish-gedeelte langs de pitstraat en eindigt-ie dus ook daar. Als je de korte variant rijdt, begint de meting pas net bij het aanremmen van de eerste bocht – die binnenkort naar de onlangs overleden Nürburgring-specialiste Sabine Schmitz vernoemd zal worden – en eindigt-ie, net als bij ‘full’, bij het opkomen. Dat is dus een verschil van een paar honderd meter.

Daarom heeft Porsche direct een dubbelslag geslagen. Waar Mercedes de snelste tijd dus op de kortere variant deed, is de rondetijd van de Porsche 911 GT2 RS op de lange variant gezet. Dat was bij de Mercedes-AMG een tijd van 6:48.047. Kortom, deze Porsche is een ruime 4,747 seconden sneller geweest over een langere afstand. Op de korte afstand komt de tijd van de Porsche neer op 6:38.835.

Porsche 911 GT2 RS

Porsche zoekt Manthey op

Onder toeziend oog van een notaris is het record bevestigd. Maar hoe komt het dat Porsche zo snel was? Nou, het bedrijf klopte aan bij een oude bekende: Manthey. Dit raceteam strijdt al jaren mee met de Porsche 911 GT3 R in de 24 uur van de Nürburgring, en dit jaar met succes: ze wonnen de race (die overigens ruim 14 uur stil lag vanwege mist in de nacht).

Voor de recordpoging ontwikkelde Porsche in samenwerking met Manthey een zogenaamd ‘performance’-pakket. Alles om de prestaties te verbeteren, dus aanpassingen aan het chassis, aerodynamische wijzigingen en andere remcomponenten zijn speciaal voor de Porsche 911 GT2 RS ontwikkeld.

Porsche 911 GT2 RS

Aerodynamica is essentieel

Van die aanpassingen zijn het wel de aerodynamische toevoegingen die opvallen. Zo zien we lamellen aan de voorspoiler die de 911 GT2 RS meer neerwaartse druk geven. Een koolstofvezel onderplaat en andere luchtbegeleiding aan de voorzijde mogen dan ook niet ontbreken. Door die aanpassingen is de hoeveelheid downforce toegenomen van 49 kg naar 70 kg bij een snelheid van 200 km/h.

Bovendien plakte Porsche er een nieuwe achtervleugel aan vast. Nog meer wijzigingen aan de achterzijde vinden we in de vorm van een aangepaste diffuser en aerodiscs op de achterwielen. De expertise van Manthey heeft geholpen met het vinden van de juiste afstelling van de ophanging. De magnesiumwielen schraapten 11,4 kilo’s van de auto. Kortom, ze lieten bij Porsche niets aan het toeval over bij deze (succesvolle) poging.

Geen losse onderdelen

Voor mensen die het upgradepakket overwegen na dit nieuws is het mogelijk om Porsche te bellen voor zo’n ‘Performance Kit’. Let wel: het is één aanschaf als geheel pakket, dus verwacht niet dat je even wat kan snoepen van enkele onderdelen. Tenminste, voorlopig dan, want Porsche overweegt op dit moment of het onderdelen los zal aanbieden. Maar uiteraard: “De afzonderlijke onderdelen zijn op elkaar afgestemd. Ze zijn pas volledig effectief als ze samen worden geïnstalleerd.”

Kijk hieronder naar de onboard van het recordrondje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.