Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 19 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Porsche Taycan brandt af en laat een ravage achter

Porsche en Tesla hebben op de weg flinke concurrentie, maar op een aspect was de wedstrijd nog niet begonnen: het uitbranden van auto’s. Tot dit weekend, toen er in Florida een Taycan in vlammen opging.

De Porsche Taycan is nog maar net op de markt, maar het eerste exemplaar is al volledig afgebrand. Dat gebeurde afgelopen zondag in de garage van een woonhuis in Florida, Verenigde Staten. Op foto’s en video’s van omstanders die zijn verschenen op social media, is te zien dat de elektrische Porsche tot op sommige delen van het frame is afgebrand. Over de eigenaar van de auto en de toedracht van het voorval is niets bekend. Gelukkig raakte er niemand gewond.

Oorzaak

Of de auto aan de lader stond op het moment dat hij vlam vatte, is onduidelijk. Omstanders meldden verschillende explosies terwijl de Taycan in brand stond, maar waar die precies vandaan kwamen is eveneens onbekend.

Porsche zelf zegt op de hoogte te zijn van het incident, maar vindt het nog te vroeg om te speculeren. Momenteel wordt de situatie onderzocht. Een woordvoerder van de autofabrikant meldde aan Electrek dat dit de eerste melding is van een brand waarbij een Taycan is betrokken.

Elektrische auto’s

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat een elektrische auto vlam vat. Zo brandde eerder al auto’s van Jaguar, BMW en Hyundai af. Ook Tesla is al flink aan de beurt geweest. Dat is overigens niet zo heel schokkend, omdat er inmiddels gewoon heel veel van die auto’s op de wereld zijn. Van de Porsche Taycan zijn nog aanzienlijk minder auto’s gebouwd.

Het explosie- en/of brandgevaar van elektrische auto’s is wel een probleem. Het is namelijk erg lastig om EV’s te blussen en het opnieuw aanwakkeren van een brand te voorkomen. Fabrikanten van elektrische auto’s ontwikkelen steeds nieuwe technieken om het gevaar zo klein mogelijk te maken. Vat een auto vlam, dan denkt Bosch bijvoorbeeld de oplossing te hebben door kleine explosieven toe te voegen.

Loskoppelen

De explosieven worden op belangrijke punten in het elektrische systeem geplaatst en aangestuurd door een speciale chip. Als deze een ongeluk detecteert laat hij de ze afgaan. De explosieven, die niet meer dan een paar gram wegen en een vierkante centimeter groot zijn, duwen een fysieke scheiding tussen de elektriciteitskabels en het accupakket. Resultaat hiervan is dat de accu direct van alles is losgekoppeld. Hierdoor kan bijvoorbeeld de carrosserie niet meer onder stroom komen te staan en wordt brand door kortsluiting met kabels voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.