Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mrt 2018

Politie geeft beelden vrij van ongeluk met autonome Uber

De politie van Tempe, Arizona, heeft camerabeelden vrijgegeven afkomstig uit de autonome Uber die deze week een Amerikaanse vrouw doodreed. En die geven een ander beeld van het ongeluk dan eerder door de politie werd geschetst.

Uber Self Driving Cars.JPEG-50e6f.jpg
Fotocredit: Eric Risberg / AP AP/ Eric Risberg / AP

Een woordvoerder zei deze week dat het slachtoffer zomaar de weg overstak en dat het ongeluk niet te voorkomen was geweest, ook niet als er een menselijke bestuurder achter het stuur had gezeten. Maar de camerabeelden laten zien dat de vrouw overduidelijk al even te voren aan het oversteken van de weg was begonnen. Ze lijkt zich alleen totaal niet bewust van de Volvo XC90 die met zijn koplampen aan op haar af komt rijden.

Lidar en radar

Wat aan de autonome Uber onderzocht gaat worden, is waarom de naar voren kijkende sensoren de vrouw niet waargenomen hebben. Het was donker op het moment van het ongeluk, maar met lidar en radar kan de auto dwars door de duisternis kijken. Een mogelijkheid is dat de sensoren de dame en haar fiets wel gezien hebben, maar dat de software van de zelfrijdende Uber het geheel niet als mens of als ander obstakel heeft herkend.

Naar beneden kijken

Daarbij zat er een medewerker van Uber achter het stuur die had kunnen ingrijpen. Uit de camerabeelden blijkt echter dat de vrouw meer naar beneden zat te kijken dan door de voorruit naar buiten. Volgens de politie van Tempe lijkt het er sterk op dat het dodelijke ongeluk een gevolg is van meerdere factoren: de onoplettendheid van zowel het slachtoffer als de persoon op de bestuurdersstoel en een probleem in het autonome systeem van Uber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie geeft beelden vrij van ongeluk met autonome Uber
Sluiten