Mercedes X-Klasse ruimt toch het veld
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F18C0184_02.jpg)
Het hing in de lucht en nu is het definitief. Mercedes-Benz staakt de productie van zijn eerste pickup, de X-Klasse.
Lang heeft Mercedes het met de X-Klasse niet volgehouden. De pickup kwam in 2017 op de markt. In mei aanstaande rolt de laatste auto van de band. Wie er nog snel een wil bestellen, heeft pech. De laatste orders zijn reeds doorgegeven.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2FSchermafbeelding-2018-02-28-om-15.35.06.png)
De X-Klasse heeft niet het succes gebracht van wat Mercedes-Benz ervan had verwacht. De Duitsers betraden het één-tons pickup segment met een model dat als ‘premium’ werd neergezet. De consument had er blijkbaar geen boodschap aan dat de X-Klasse een premiumproduct was, want slechts een klein deel stapte achter het stuurwiel van de Duitser. De rest verkoos bijvoorbeeld een Volkswagen Amarok, Ford Ranger, Toyota Hilux, Mitsubishi L200 of Nissan Navara boven de pickup met de ster. Was het omdat de premium-Mercedes een Nissan Navara met ander plaatwerk was?
Zuid-Afrika
Al vrij snel bleek dat de X-Klasse geen lang leven was beschoren. De fabrikant liet overduidelijk merken niet lang achter de geweldenaar te staan. De plannen om de wagen in meerdere fabrieken te bouwen, werden al snel teruggedraaid. De fabrikant leverde de auto in Zuid-Afrika, Australië, Europa en Zuid-Amerika.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2FSchermafbeelding-2018-02-28-om-15.34.00.png)
Renault Master
De Mercedes X-Klasse debuteerde met een 2,3 liter viercilinder dieselmotor op de Europese markt. De aandrijflijn was afkomstig van Renault, dat de krachtcentrale in de bestelwagen Master ook levert. Met de introductie van de V6-dieselmotor kwam er voor het eerst een Mercedes-motorblok onder de hoge motorkap te liggen.
Trekker/oplegger
Ook in Nederland was de X-Klasse geen verkoopsucces. Door de regelgeving voldoet de pickup niet aan de standaardregels voor BPM-teruggaaf, waardoor de auto een zeer kostbaar model werd. Aanpassingen om de X-Klasse als bedrijfswagen met of een verhoogd dak en tussenwand of een verlengde laadbak op de weg te zetten, kwamen rijkelijk laat. De oplossing om de pickup als trekker/oplegger te registreren met een schotel onder de laadbak werd door Mercedes-Benz Nederland niet omarmd. Desondanks zijn een derde van de 109 in Nederland geregistreerde X-Klasses zo de weg op gegaan.
Lees ook:
Ook interessant
-
Meer dan 50% van de Nederlanders overweegt geen Chinese elektrische auto
-
Deze goedkope elektrische sportwagen koop je voor het geld van een Golf
-
Mercedes-AMG verliest langzaam zijn cilinders: de nieuwe GLC Coupé 43 en 63
-
Dit is de duurste elektrische occasion van Nederland
-
De toekomstige Nissan Micra als hot hatch!
-
Is de 911 S/T de duurste, puurste en lichtste Porsche?
-
Je raadt nooit de motor van deze caravan/camper-Volkswagen T1
-
Vaak krassen op je auto? Deze optie voorkomt ze, aldus Elon Musk
-
‘Goedkope’ Chinese concurrent Mercedes G-klasse kan varen!
-
De allereerste hybride is zuinig en koop je voor minder dan een elektrische fiets
-
Kabinet trekt 125 miljoen uit voor waterstof, dit zijn de plannen
-
Review SsangYong Torres – Te bestellen als je ‘m echt wil hebben