Autovisie
Autovisie Nieuws 9 jan 2021

Parkeerboete aanvechten loont verrassend vaak

Het loont verrassend vaak om bezwaar tegen parkeerboetes aan te tekenen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Appjection. Scanauto’s van parkeerbeheer, die in steeds meer gemeenten met camera’s op het dak rondrijden om te controleren of er is betaald voor parkeren, schrijven nog wel eens onterecht automatisch een boete uit.

Met name in Utrecht en Rotterdam loont bezwaar aantekenen: driekwart van de aangevochten boetes vervielen. In Den Haag was dat in 2019 ruim een derde. Amsterdam schrijft veruit de meeste parkeerboetes uit. Het waren er in 2019 in totaal 551.150. Daartegen maakten 70.513 mensen bezwaar, van wie 46.662 met succes. Twee derde van alle aangevochten parkeerboetes werd dus kwijtgescholden.

Parkeerboete van scanauto vaak onterecht

Volgens het onderzoek is het ontbreken van de menselijke maat ten grondslag aan het aantal onterechte boetes. Scanauto’s herkennen bijzondere situaties niet altijd, bijvoorbeeld of iemand nog naar de parkeerautomaat loopt of dat iemand aan het laden en lossen is.

Ook gaat er weleens iets mis met de software van de scanauto’s en de koppelingen aan de registratiesystemen van de gemeenten. Daarin staat bijvoorbeeld of iemand een ontheffing, een invalideparkeerkaart of een vergunning heeft.

In de grote steden werd twee derde van alle aangevochten parkeerboetes kwijtgescholden.

Praktische zaken gaan mis

In het artikel van de NOS lezen we over Maritska uit Amsterdam. Ze wisselde onlangs van lease-auto en gaf het nieuwe kenteken netjes door aan de gemeente. Ze kreeg een automatische bevestiging van haar aangepaste parkeervergunning, maar ook 22 parkeerboetes van totaal 1600 euro. De parkeerboetes zijn inmiddels kwijtgescholden door de gemeente, die toegaf een fout te hebben gemaakt.

Ook Coen uit Amsterdam had geluk. Hij stond nét in de verkeerde parkeerzone, bleek toen hij zijn boete aanvocht. Zijn straat in de hoofdstad was gesplitst. Hij mocht aan de ene kant staan, aan de overkant niet. De scheidslijn leek precies over het midden van de weg te lopen. Uit coulance is de boete kwijtgescholden.

Coulance

In een reactie zeggen gemeenten dat boetes vaak uit coulance worden kwijtgescholden. Het gaat volgens de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld om zaken waarbij de parkeerder wel heeft betaald, maar daarbij zelf een fout heeft gemaakt. Denk aan een typefout een verkeerde locatie of iemand die net bij de parkeerautomaat stond. In dat soort gevallen worden bezwaren, als het om een eerste vergissing gaat, toegewezen.

Reageer op artikel:
Parkeerboete aanvechten loont verrassend vaak
Sluiten