Autovisie
Autovisie Nieuws 23 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Pagani Huayra Codalunga is extra omzet van 35 miljoen

Met dank aan de ideeën van twee klanten draait Pagani dit jaar een extra omzet van maar liefst 35 miljoen euro! De gefortuneerde Pagani-fans vroegen de Italiaanse sportwagenbouwers een heel speciale uitvoering van de Huayra te bouwen. En dat deed grondlegger Horacio Pagani.

Pagani Huayra Codalunga is het resultaat. Horacio maakte er echter geen twee, waar de klanten om vroegen, maar vijf. Ondanks het prijskaartje van zeven miljoen euro per stuk waren ook de resterende drie exemplaren direct vergeven. Dus bij de onthulling van de Huayra Codalunga is het kwintet supersportwagens volledig uitverkocht. De vijf auto’s zijn overigens niet identiek. De schatrijke clientèle hebben samen met de designafdeling van Pagani de Huayra Codalunga aangekleed, zodat de vijf stuks allemaal one-off’s zijn. O ja, door die persoonlijke touch kost de Huayra Codalunga niet zeven miljoen euro, maar nog een ‘fractie’ meer. Die zeven miljoen is slechts de instapprijs…

Oplopende achterzijde

Voor de speciale editie heeft Horacio Pagani en zijn team zich laten inspireren door de racewagens uit de jaren zestig, zo geeft hij aan. Dat grote verschil zie je direct terug aan de achterzijde, waar de achteroverhang fors groter is dan gebruikelijk. De onderzijde loopt naar boven toe op, wat voor de link met de klassieke Le Mans-racewagens zorgt. De aangepaste achterzijde maakt de Huayra Codalunga niet ongeschikt voor de openbare weg. De auto mag wereldwijd de straat op.

Special Project

Aan de Huayra Codalunga werkte Pagani liefst vier jaar. Alweer in 2018 kreeg hij het verzoek van twee trouwe en fanatieke klanten. De vraag was naar een long-tail versie van de Huayra Coupé. De Italiaanse sportwagenbouwer luisterde niet alleen naar hun idee, hij betrok beide personen ook in het project. Onder de vlag van ‘Pagani Grandi Complicazioni’, eerder bekend als de ‘Special Projects’-divisie, kreeg de unieke auto gestalte. Uiteraard moest de sportcoupé de belangrijkste facetten van productontwikkeling opnieuw doorlopen. Zo maakte Pagani een schaalmodel in 1:4 om het overall ontwerp te toetsen, niet alleen vanwege de aerodynamische waardes, ook op smaak van de kopers. Later volgde een studiemodel op ware grootte, waarna de productie kon aanvangen.

360 mm langer

Pagani geeft aan dat de motorklep 360 mm langer is dan die van de Huayra Coupé. Daaronder hangt onveranderd de door AMG gebouwde V12-motor, goed voor 840 pk en 1.100 Nm. Het karakteristieke eindlaatsysteem werd voor de gelegenheid aangepast, maar de vier pijpen zij nog altijd aanwezig. Het systeem is vervaardigd van titanium, weegt slechts 4,4 kg en kent een keramische afwerking als knipoog naar de Le Mans-racers van weleer. De 1.280 kg zware Huayra Codalunga doet overigens aan modellen uit de moderne tijd aan de McLaren Speedtail en De Tomaso P72 denken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Pagani Huayra Codalunga is extra omzet van 35 miljoen
Sluiten