Autovisie
Autovisie Nieuws 12 mei 2015

Open dagen carrosseriebouw Jansen: over oude ambachten

Afgelopen weekend hield carrosseriebouw Jansen in Wesepe open dag waar bezoekers konden ervaren dat men hier nog de kunst van het plaatwerken beheerst. Autovisie-lezer Ben Bosch maakte bijgaand verslag.

Waar is de tijd gebleven dat je een chassis en een motor kocht en je er door een carrosseriebouwer een koets op liet maken? Speciaal voor jou, naar eigen inzicht en maat. In de jaren 30 en 40 een gebruikelijke gang van zaken. Op de open dag van Jansen in Wesepe kon je zien dat met oude ambachten en nieuwe inzichten dat nog steeds aan de orde is. Met als basis een pre-war chassis worden kunstwerken gemaakt met als handleiding een potloodschets, soms op ruitjespapier.

“Met als basis een pre-war chassis worden kunstwerken gemaakt met als handleiding een potloodschets”

Waar bij een ander soort klassiekers de historie van het voertuig een belangrijk deel is,dat bij een weder opbouw zoveel mogelijk in ere wordt gehouden, is hier de werkwijze van vroeger een leidraad. Als het chassis zover klaar is dat de motor, de pedalen en het stuur op hun plek staan komt de chauffeur een zitje passen en worden de onderdelen erom heen daarop aangepast.

Uit vlakke platen worden vormen gewalst in de sferen van de auto’s uit een tijdperk waarin de gebroeders Lindbergh nog geen idee hadden hoe een sloot over te steken. Details en materiaalkeuzes maken een ‘pre-war car’ helemaal af. Daarnaast was te zien dat ze bij Jansen eveneens de kunst verstaan iets modernere klassiekers op ambachtelijke wijze geheel te restaureren.

 

Reageer op artikel:
Open dagen carrosseriebouw Jansen: over oude ambachten
Sluiten