Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 26 jul 2019

De Fiat 500 Jolly Icon-e is de gaafste huurauto voor in Italië

Ben je op vakantie in Italië en zoek je een leuke huurauto? Klop aan bij Hertz, want daar kun je vanaf deze maand de allergaafste huurauto halen: de Fiat 500 Jolly Icon-e. 

Fiat 500 Jolly Icon-e

Het is warm in ons land, heel warm. En dat geldt voor de rest van Europa ook. Op vakantie – in Italië bijvoorbeeld – wil je van die zon genieten en als je dan naar een huurauto zoekt, heb je natuurlijk geen zin om in een dichte Maserati Levante of Alfa Romeo Guilia Quadrofoglio te zitten. Die kun je wel kiezen bij Hertz, maar die maatschappij biedt nu een veel gaver alternatief aan. Vanaf deze maand kun je namelijk elektrisch Italië rondrijden in een Fiat 500 Jolly Icon-e. Die ‘e’ staat namelijk voor ‘electric’.

Boulevardspeeltje

En die auto is gebaseerd op een model dat al 60 jaar oud is. In 1958 kwam de Fiat 500 Jolly op de markt als een soort van minimalistisch boulevardspeeltje voor de rijken. Die auto was helemaal open, een stoffen dak en rieten stoelen. De naam Jolly, dat ‘Joker’ betekent in het Italiaans, werd gebruikt door de Italiaanse carrosseriebouwer Ghia, die vooral Fiat 500’s en 600’s ombouwde naar zulke strandautootjes. Dat idee kwam van Ghia-baas Gigi Segre, die vergelijkbare taxi-auto’s zag op dure vakantieresorts. De nieuwe Icon-e is een recreatie, gebouwd door het Milanese Garage Italia, de tuningfirma van de controversiële Fiat-erfgenaam Lapo Elkann. Wie snel naar die auto kijkt, denkt dat het hier om een auto uit 1958 gaat.

Maar niets is minder waar. Deze auto is flink aangepast door Garage Italia, maar dan vooral onderhuids. Verstevigingen zijn aangebracht om bestuurders te beschermen en het onderstel van de auto stevig te houden. Het instrumentarium is niet meer analoog, maar heeft een digitaal 5-inch scherm. Aan het ontwerp van de voor- en achterlichten is niets gedaan, maar daar zitten nu wel LED-lampen in. En onder de kap ligt nu een elektrische motor. Wat de kracht van die motor is, wordt nergens duidelijk. Wel geeft de fabrikant op dat een opgeladen Jolly Icon-e zo’n 120 km ver komt. Opvallend detail: de nieuwe elektromotor zit wel direct aangesloten op de originele versnellingsbak van de Fiat 500.

Hertz

En het mooiste van dit alles is: deze Jolly is voor een groot publiek beschikbaar. Want autoverhuurbedrijf Hertz is een samenwerking aangegaan met Garage Italia en biedt het stijlvolle autootje nu aan als huurauto in Rome. Die komt er voor dat bedrijf in drie verschillende kleuren: in het geel met zwart interieur, in het iconische, Italiaanse blauw en in de kleuren van de Italiaanse vlag. Enthousiast en wil je er eentje boeken? Dat kan via de telefoon, maar dan moet je wel een woordje Italiaans spreken. Of het autootje ook in grote productie gaat voor de verkoop, is nog niet bekend.

Overigens kwam Garage Italia vorig jaar ook al met een bijzondere 500 Jolly, die ze de Spiaggina noemde. De karakteristieke wagen was gebaseerd op de nieuwe Fiat 500 en werd gemaakt om het 60-jarig jubileum van de eerste Jolly te vieren. Die auto werd overigens niet in productie genomen. Laten we hopen dat de Jolly Icon-e straks wel echt op de prijslijsten verschijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.