Op de Ring: Porsche 911 GT3 Mk II

Hoewel Porsche alle exemplaren van de 911 GT3 en GT3 RS heeft verkocht, duurt het nog een klein jaar voordat Porsche de tweede lichting GT3’s gaat uitleveren. Hij is al gespot op de Nordschleife.

Porsche 911 GT3 RS MkIIGroter en sterker

Porsche brengt wederom een GT3 en een GT3 RS, zo wijzen spionagefoto’s uit. De hier afgebeelde snelle 911 betreft de GT3-versie. Hij legt zijn testkilometers op de beroemde Nordschleife af. Later volgt de potentere RS. Waar Porsche met de GT3 winst weet te boeken, is nog niet bekend, maar er zijn wel meer details bekend over de RS-versie. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport krijgt het topmodel een grotere motor met meer vermogen. De 4,0 liter zescilinder boxermotor uit de GT3 RS wordt vergroot tot 4,2 liter. Uit de vergrote cilinderkamers weet Porsche 25 pk meer vermogen te halen, waardoor de achterwielen 525 pk te verwerken zullen krijgen. En dan de transmissie. Porsche houdt vast aan de PDK-bak. Maar, de vernieuwde GT3 zal niet alleen met de zeventraps PDK-automaat, ook met een handbak beschikbaar komen. Dat wordt dan de zesbak uit de 911 R.

Automaat en handbak

Porsche heeft nooit gezegd de handbak voor de GT-modellen vaarwel te zeggen. De fabrikant is echter van mening dat een automaat als een PDK met dubbele koppeling de beste optie voor de RS-modellen is. “Er is binnen Porsche geen voorkeur voor een automaat of een handbak. We blijven beide transmissies ontwikkelen, omdat we altijd zullen kijken wat het beste bij de auto past. Ik kan me geen handgeschakelde RS voorstellen, want tijdens een snelle ronde wil je geen tijd verliezen door handmatig te schakelen,” legt Porsches ontwikkelingsbaas voor de sportwagenmodellen Andreas Preuninger uit.

Maximale

“De (laatste, red.) 911 GT3 moest een automaat met dubbele koppeling krijgen, een PDK-bak, want dat is de beste transmissie voor een track day-auto. Daarmee haal je het maximale uit de auto. Maar we zijn ervan overtuigd dat een handgeschakelde versnellingsbak op de openbare weg bepaalde voordelen heeft.”

De levering van de vernieuwde Porsche 911 GT3 start over ongeveer een jaar. Daarna is het de beurt aan de GT3 RS.

Foto’s: Wilco Blok