Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 9 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Ook het origineel van de Mercedes X-Klasse zwaait af

De zet van Mercedes-Benz om binnen de samenwerking met Renault een eigen versie van de Nissan Navara op de markt te brengen, werd geen succesverhaal. Na de X-Klasse komt houdt ook het originele model het in Europa voor gezien. De Nissan Navara komt eind dit jaar te vervallen.

De Japanse autobouwer sluit zijn fabriek in Barcelona en daar rolt de pick-up van de band. Nissan is echter niet van plan om het model in bijvoorbeeld zijn Engelse fabriek onder te brengen of om de bouw van de auto met open laadbak elders onder te brengen. De Japanners staken de levering van het model. Volgens Nissan neemt de vraag naar dergelijke modellen sterk af.

Mercedes X-Klasse ruimt toch het veld

nissan navara

Niet in Nederland

Niet voor niets verscheen er op basis van de Nissan Navara ook een Mercedes X-Klasse en Renault Alaskan, waarvan laatstgenoemde niet eens in Nederland werd verkocht. Door de twee types op basis van Navara uit te brengen, kon de Spaanse productielijn worden aangevuld en kon Nissan de productie meer rechtvaardigen. De Mercedes- en Renault-variant verdwenen al weer erg snel. Voor de sinds 2014 geleverde Navara is het einde nu ook aanstaande.

nissan navara

Laatste in 2022

Nissan verwacht in 2022 de laatste exemplaren te verkopen, al staakt het merk de productie al in december 2021. Het verschil tussen productie-einde en verkoopstop komt doordat de fabrikant een kleine voorraad aanlegt. Groot zal die afzet niet zijn, want het fenomeen pick-ups is sterk op zijn retour. De kopersgroep stapt over op bestelwagens, zo geeft het merk aan.

Concurrentieveld

Nissan is een grote speler in de wereld van de pick-ups. Vele generaties verschenen ten tonele. De naam Navara werd op de laatste edities gevoerd. Eerdere generaties verschenen onder namen als Kingcab en Pickup. Het merk geeft de markt over aan onder andere Toyota (Hilux), Volkswagen (Amarok), Ford (Ranger) en Isuzu (D-Max).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Ook het origineel van de Mercedes X-Klasse zwaait af
Sluiten