Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 9 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: autobanden grootste bron van microplastics

Autobanden zijn de grootste bron van microplastics, stelt onderzoeksbureau TNO. Rubber voor autobanden is niet het plastic dat het meest wordt gebruikt in Nederland, maar levert wel het grootste aantal tonnen microplastics op.

De microplastics komen bijvoorbeeld vrij als de autobanden slijten tijdens het rijden.

Autobanden grootste bron van microplastics

Verpakkingsplastic wordt het meest gebruikt in Nederland. Na autobanden is het tevens de grootste bron van microplastics. Met de komst van meer zware auto’s met grotere banden, door de populariteit van SUV’s en meer – zware – elektrische auto’s zullen banden harder slijten. Ook uit landbouwplastics vormen zich relatief veel microplastics, doordat ze op het land blijven liggen en vergaan. Ook van kleinere rubberen en plastic producten komen microplastics af, bijvoorbeeld de zolen van je sneakers.

winterbanden, banden, microplastics
Het profiel van een winterband (L) en van een zomerband (R).

Microplastics zijn plastic deeltjes van minder dan 5 millimeter groot. De meeste microplastics ontstaan door slijtage en veroudering van grotere plastic producten, zoals autobanden. Microplastics worden nauwelijks afgebroken door natuurlijke processen en dwalen zodoende in steeds grotere hoeveelheden rond in onder meer dieren en mensen. Naar schatting ligt er zo’n 130 kiloton microplastics uit verpakkingen in alleen al het Nederlandse milieu.

Strategieën om de kleine plastic deeltjes te verminderen

Over de schadelijkheid van microplastics is op dit moment nog onvoldoende bekend, maar volgens TNO is het op basis van het gezondheidseffect van andere kleine deeltjes zoals fijnstof wel verstandig om uit voorzorg de vorming van microplastics zoveel mogelijk te voorkomen.

Ken Block brandt de banden van een Audi Sport Quattro op

TNO heeft verschillende strategieën voor het beperken van de vorming van microplastics onderzocht. Zo kan een uitbreiding van de statiegeldregeling helpen, evenals het opruimen van zwerfafval en het gebruik van materiaal dat minder hard slijt voor autobanden. Met behulp van dit soort maatregelen kan de hoeveelheid microplastics in 2050 met 70 procent worden teruggebracht.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.