Remco Slump
Remco Slump Nieuws 11 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Onder deze Tron-pyjama schuilt de nieuwe, elektrische Renault 5

Is die filmverwijzing te oud? Want Tron stamt uit 1982. We halen het sciencefictionspektakel aan, omdat de nieuwe, elektrische Renault 5 op deze foto’s is bedekt met een zogenoemd wire frame, waarmee in de jaren tachtig primitieve computertekeningen werden gemaakt.

Ruim twee jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de aankomende Renault 5. Hij werd geïntroduceerd als spectaculair studiemodel, dat qua uiterlijk duidelijk herinnert aan het oer-vijfje en zelfs elementen heeft van de roemruchte Renault 5 Turbo.

Renault 5 lijkt op concept car

Zijn er verschillen tussen de concept car en deze productieversie? Jazeker, op het eerste gezicht zien we dat de deurgrepen niet langer verborgen zijn en dat de buitenspiegels nu een fatsoenlijk formaat hebben.

Waarom het idee voor deze Renault 5 van Peugeot is gejat

Verder valt er eigenlijk weinig te zien aan deze in het zwart geklede Renault 5’s. Ze lijken verbazingwekkend veel op het eerder gepresenteerde studiemodel, maar doen wel minder dik aan. Het zal te maken hebben met de minder extreme lichtmetalen wielen.

Renault 5
(Afbeelding: Renault)

Daarbij zijn er ongetwijfeld her en der kleine details veranderd. Dit om de cententellers bij Renault tevreden te stellen en het de mensen van de productieafdeling gemakkelijker te maken.

Deze one-off Renault 5 komt recht uit een Disneyfilm

Ontwerpelementen die blijven zijn het ‘luchtrooster’ links op de motorkap, de ietwat uitgebouwde wielkasten en de vierkante elementen in de voorbumper. Nieuw, ten opzichte van de concept, is de laadpoort linksvoor.

Bouw van voorserie-exemplaren

Renault is nu druk bezig om een reeks van enkele tientallen voorserie-exemplaren te bouwen. Die worden in de komende maanden grondig aan de tand gevoeld. De Renault 5 komt in 2024 – dus volgend jaar – op de markt.

Nog een verschil ten opzichte van het studiemodel, dat we zojuist hebben opgemerkt, is de lichtbalk achter op het kofferdeksel. De uiteindelijke 5 spelt daarin de merknaam ‘Renault’ uit, met rechts ernaast de historische typeaanduiding ‘5’.

Waarom model uit het verleden?

Waarom brengt Renault eigenlijk een model uit het verleden terug? “Door de overgang naar elektrische aandrijving verliezen auto’s een deel van hun karakter”, stelt ontwerper Sandeep Bhambra tegenover Autovisie.

“En als er iets is dat oudere modellen in overvloed hebben, dan is het karakter. De Renault 5 wordt al decennia niet meer gemaakt, maar is nog steeds geliefd. Als je er een tegenkomt, kun je niet anders dan glimlachen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.