Autovisie
Autovisie Nieuws 29 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Onder de hamer: Ford Focus WRC van Colin McRae

Na succesvolle jaren bij Subaru maakte Colin McRae in 1999 de overstap naar Ford. Deze Ford Focus WRC was zijn auto in een aantal etappes van het WRC-seizoen van 1999. Binnenkort wisselt hij van eigenaar.

Vierde

De verwachtingen waren hooggespannen voor het seizoen van 1999. Ford had niet alleen een volledig nieuwe auto in de vorm van de Focus WRC, het merk had ook nog eens voormalig rallykampioen Colin McRae binnengehaald met een miljoenendeal. Uiteindelijk liep het seizoen niet als gepland. McRae finishte vier van de veertien rally’s en werd daarvan ook nog eenmaal gediskwalificeerd. Het beste resultaat met deze auto, met chassisnummer #68335, was een vierde plaats tijdens de rally van Frankrijk. De andere twee rally’s die hij finishte, die van Kenia en Portugal, won hij overigens. Daarmee was in elk geval duidelijk dat de Focus WRC wel degelijk competitief was, ondanks alle technische problemen in het eerste jaar.

Elf

Deze Ford Focus WRC kwam elf keer in actie in het WRC-kampioenschap, waarvan vier keer in handen van McRae. In 1999 werd hij enkele keren gebruikt door Thomas Radstrom en een jaar later, voorzien van enkele upgrades, door Petter Solberg. Vervolgens is de auto doorverkocht aan een privéteam en is hij nog op behoorlijk wat evenementen gebruikt door heel Europa.

Martini

In de loop der jaren is de Focus zijn opvallende kleurstelling van Martini Racing verloren. Heel moeilijk wordt het niet om die stickers weer aan te brengen, want de auto wordt in het strak wit aangeleverd. Overigens krijg je ook alle documenten bij de auto, zodat hij meteen ingezet kan worden in rally’s.

Investering

Op 23 februari gaat de Focus WRC onder de hamer bij Silverstone Auctions. Het Engelse veilinghuis verwacht dat de auto 120.000 tot 140.000 pond opbrengt, zo’n 136.000 tot 160.000 euro. Daarmee is de auto overigens goedkoper dan de laatste Subaru waarin McRae ooit reed. Die auto stond namelijk te koop voor 159.500 pond, ondanks het feit dat McRae er nooit competitief mee heeft gereden.

Video

Even terug in de tijd met deze samenvatting van de Rallye de France van 1999. Van 4:05 minuten tot en met 4:30 minuten zie je de Ford Focus WRC die binnenkort geveild wordt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.