'Wayne's World. Wayne's World. It's party time. Excellent!' Yep, dit is de AMC Pacer uit de bekende slackerfilm uit 1992. De auto dus ook uit die legendarische Bohemian Rhapsody-scène. 'We're not worthy. We're not worthy.'

199021_Front_3-4_Web


En dat was de AMC Pacer in de jaren zeventig ook niet. De compacte Amerikaan was weinig geliefd, mede door zijn slechte kwaliteit en zijn controversiële, misschien iets te vooruitstrevende uiterlijk. Inmiddels heeft de Pacer echter een cultstatus bereikt, misschien wel mede door Wayne's World.

De auto is voor de film babyblauw geverfd (hij was geel), maar behield zijn originele interieur. Om de opnames, van onder meer de Bohemian Rhapsody-scène, gemakkelijker te maken, kreeg de Pacer twee verborgen sleepogen aangemeten en verstevigingen op plaatsen waar camera's gehangen moesten worden.

199021_Side_Profile_Web
199021_Side_Profile_Web

Andere details uit de koker van de filmmakers zijn de vlammen op de flanken, de dropautomaat tegen het plafond en de wielen, die met opzet afwijken voor en achter. Op de vooras zijn de standaard wieldoppen gemonteerd en op de achteras verchroomde achtspaaks wielen.

LEES OOK: ONDER DE HAMER - BATPOD: DE 'BATBROMMER' UIT THE DARK KNIGHT

Volgens Barrett-Jackson - dat de AMC eind volgende week in Las Vegas veilt - is de Pacer uitgebreid gerestaureerd en teruggebracht in zijn originele Wayne's World-staat. Alleen de opgewaardeerde audio-installatie is niet zoals hij hoort te zijn, volgens het veilinghuis.

Abonneer je gratis op Autovisie YouTube

Mis geen enkele video van de makers van Autovisie!

Join!