Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 5 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Oliekartel geeft geen kik: Automobilist blijft bloeden aan de pomp

Oliekartel OPEC en bondgenoten, houden de automobilist nog maanden in zijn greep. De olieproductie wordt ondanks de verhoogde vraag niet verder opgevoerd. Intussen zijn de olieprijzen, evenals de prijzen voor gas en benzine, fors opgelopen.

De groep kwam in juli al overeen om de olieproductie elke maand te verhogen met 400.000 vaten per dag in de periode tot april, om zo te voorzien in de grotere vraag naar olie door het economisch herstel van de coronacrisis. Verder dan dat gaat het voorlopig niet.

Olieproductie scherp verlaagd

De OPEC+ had eerder de olieproductie nog scherp verlaagd vanwege de coronapandemie om zo de prijzen te stutten. “We zullen de situatie in de gaten houden”, liet de Russische vicepremier Alexander Novak weten na afloop van de besprekingen. Hij voegde daaraan toe dat hij gelooft dat de markt nu in evenwicht is.

De prijs van Brentolie is inmiddels gestegen tot meer dan 81 dollar per vat (van 159 liter), wat het hoogste niveau in jaren is. Dat is vooral voor afnemers van olie vervelend, voor de olieproducerende landen betekent het juist dat olievaten meer geld opleveren. Kenners dachten al dat de OPEC+ zich comfortabel voelt bij de huidige olieprijzen en daarom niet zou besluiten tot een sterkere productieverhoging. Naar verluidt is de Amerikaanse regering momenteel ook tevreden over het beleid van de OPEC+ en dringt Washington niet aan op een grotere productieverhoging.

Klimaatmaatregelen Brussel: ‘Tanken hoe dan ook nog duurder’

Liter Euro95 boven de twee euro

De gestegen olieprijzen gaan hand in hand met de gasprijzen die records hebben bereikt in Europa. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs zorgen over tekorten aan gas nu het winterseizoen eraan komt. Daardoor neemt ook de vraag naar olie toe om energiecentrales te stoken.

Ook het tanken van benzine wordt steeds duurder. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers bedraagt de gemiddelde adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) in Nederland nu 2,014 euro. Dit is het hoogste prijsniveau ooit. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij enkele goedkope pompen in de provincie Groningen nog steeds mogelijk om E10 voor 1,72 euro per liter te tanken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.