Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 13 nov 2019

Oldtimer Morris Commercial komt terug als volledig elektrische bus

In 1960 stopte Morris Commercial met de productie van de bekende Britse bus. Nu wordt het model nieuw leven ingeblazen met de Morris Commercial JE. Een moderne en volledig elektrische variant van het oude icoon.

De Morris Commercial J-Type was na de Tweede Wereldoorlog een enorm populaire bus in Groot- Brittannië. Maar ondanks zijn goede verkoopcijfers stopte de productie in 1960. Daarna werd er niets meer van het merk vernomen. Door een kapitaalinjectie van het Chinese SAIC bestaat Morris Commercial weer. Dit bedrijf verkreeg de merknaam toen het in 2005 de overblijfselen van de MG Rover Group opkocht. En waar MG zich focust op volledig elektrische personenwagens, doet Morris Commercial dat op commercieel vervoer.

Europallets

Het eerste model, de Morris Commercial JE, is dan ook een volledig elektrische bus. Hij zou een reikwijdte hebben van ongeveer 320 kilometer en kan tot duizend kilo aan lading meezeulen. Dat kan verdeeld worden over twee europallets, want die kunnen achter elkaar in het 5,5 kubieke meter grote laadruim.

Morris beweert dat de JE de lichtste bus in zijn segment is. Hoeveel hij precies weegt, laat het merk niet weten, maar aangezien de carrosserie van de auto uit koolstofvezel is opgetrokken, kan het best weleens waar zijn. Morris koos voor het lichtgewicht materiaal omdat de auto daardoor een ‘vermogen-tot-gewicht-ratio heeft die het bereik van de auto maximaliseert.’

Vanafprijs

De keuze voor een koolstofvezel carrosserie heeft behalve voor het gewicht ook andere gevolgen: de Morris Commercial JE wordt allesbehalve goedkoop. De Chinees-Britse fabrikant geeft de auto een vanafprijs van £60.000,-. Omgerekend is dat €69.956. Ter vergelijking: een Ford Transit kost ongeveer de helft.

Morris denkt dat de JE dezelfde aantrekkingskracht als de Volkswagen Transporter T2 kan hebben. Toevallig komt er ook een volledig elektrische bus, gebaseerd op die auto. Volkswagen heeft namelijk al duidelijk gemaakt dat de ID.BUZZ in 2022 in productie gaat. Dat is een jaar later dan Morris Commercial gepland heeft voor de JE.

Volkswagen I.D. Buzz - Autovisie.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oldtimer Morris Commercial komt terug als volledig elektrische bus
Sluiten