Remco Slump
Remco Slump Nieuws 3 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Oef! De aankomende Gran Turismo-film is wel érg Hollywood-cliché

Hoe kun je in vredesnaam een filmbewerking van een racespel maken? Door géén filmbewerking van een racespel te maken. De aankomende Gran Turismo-film vertelt het waargebeurde verhaal van Jann Mardenborough, een gamer die het schopte tot coureur.

Voor degene die Gran Turismo niet kent. Het is een langlopende raceserie op de spelconsoles van Sony. De eerste game kwam uit in 1997 voor de PlayStation en werd geroemd om zijn graphics, zijn realisme en zijn grote aanbod aan auto’s.

Gran Turismo 3: A-Spec voor de PlayStation 2

Het meest succesvolle spel uit de reeks is Gran Turismo 3: A-Spec uit 2001 voor de PlayStation 2, waarvan bijna 15 miljoen stuks zijn verkocht. Inmiddels zijn we aanbeland bij Gran Turismo 7 voor de PlayStation 4 en 5.

Ben je fan van Mario Kart? Dan is dit horloge iets voor jou

Jann Mardenborough won de GT Academy

De aankomende Gran Turismo-film gaat over de zogeheten GT Academy, een jaarlijkse wedstrijd die heeft bestaan van 2008 tot en met 2016. Simpel gezegd konden Gran Turismo-spelers een carrière als echte coureur winnen.

De Britse tiener Jann Mardenborough werd in 2011 de jongste winnaar ooit. Hij was toen 19. In de GT Academy versloeg hij 90.000 andere deelnemers en won een deelname aan de 24 uur van Dubai in een Nissan. Mardenborough werd derde in zijn klasse.

Door de jaren heen zijn er natuurlijk meerdere GT Academy-winnaars geweest, maar Mardenborough is de enige die er een carrière aan heeft overgehouden. Hij reed onder meer de 24 uur van Le Mans en het FIA World Endurance Championship.

Van de regisseur achter District 9 en Elysium

De film van regisseur Neill Blomkamp – bekend van District 9 en Elysium – past natuurlijk uitstekend bij Hollywood. Een rags to riches-verhaal van een talentvol jochie dat tegen alle verwachtingen in uitgroeit tot een echte racer.

Gran Turismo krijgt de Hollywood-behandeling

Al verraadt de trailer dat Gran Turismo de typische Hollywood-behandeling krijgt, met een afkeurende vader (in werkelijkheid was Mardenboroughs pa juist enthousiast) en een sceptische coach (‘Maak je in de game een fout, dan reset je. Hier kun je dood gaan!’)

Dacia Spring krijgt verjaardagscadeau in populaire racegame

Verder zou er ook een liefdesverhaal in geramd zijn (want zo hoort dat) en is de enige die in Mardenborough gelooft Danny Moore, een marketingbaas van Sony (gebaseerd op Danny Cox, de echte manager, en gespeeld door Orlando Bloom).

Ondanks de aanwezigheid van typische Hollywood-clichés zijn we toch best benieuwd naar de film. Want er lijkt genoeg raceactie in Gran Turismo te zitten. De film kom in augustus uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.