Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 20 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Occasions: wat voor leuks of bijzonders koop je voor €12.500?

Er staan meer dan genoeg occasions op het wereldwijde web. Van relatief saaie sedans tot de meest uitgesproken supercars, je kunt het allemaal tegenkomen. Eens in de zoveel tijd is het interessant om te zien wat voor pareltjes je tegen kunt komen tot een bepaalde prijs.

Vandaag zijn we gaan shoppen met een budget van 12.500 euro. En dan blijkt ook voor dat bedrag dat mogelijkheden bijna oneindig zijn. Maar wat springt er echt uit? Welke biedt het meest rijplezier, wat is de meest betrouwbare of wat is de meest exclusieve uitvoering? Hier onze top vijf!

5. Mercedes-Benz E 320 Combi – €12.500

Bovenaan de lijst van de occasions staat de duurste in het rijtje, maar ook meteen een hele gave. Kort geleden schreven wij al over de E 55 AMG Combi als bijzondere zevenzitter, dit is zijn bravere broertje. Die E55 AMG Combi heeft een V8 in het vooronder met 354 pk. Daarmee doet hij nul naar honderd in 5,9 seconden. Deze E 320 moet het doen met ‘slechts’ 224 pk uit een zespitter en sprint van nul naar honderd in 8,5 seconden, en dat is vlot voor een auto uit 1997. Waarom dan deze? Omdat dit exemplaar maar 93.888 kilometers op de teller heeft staan. En op de foto’s bij de advertentie ziet het grijze exemplaar met de karakteristieke AMG-wielen er erg netjes uit.

Mercedes occasions

4. BMW 325ti Compact – €9.950

De BMW 3-Serie Compact is een vreemde eend in de bijt bij BMW. Het is een apart model, dat kleiner is dan andere 3-Series. Veel autoliefhebbers zien de Compact als een ‘afgehakte’ 3-Serie Coupé, en vinden het dan ook geen mooi model. Maar naast haters heb je ook lovers die de Compact helemaal fantastisch vinden. Het recept van de 325ti is hoe dan ook lekker: een kleine, lichte en achterwielaangedreven coupé met een bijna 200 pk sterke zes-in-lijn. Dit exemplaar viel op tussen de occasions door zijn opvallende rode kleur en het aanwezige M-sportpakket. Dat geeft de Compact een sportievere uitstraling, en daardoor smoelt hij een stuk beter. De vermeldde kilometerstand is niet hoog voor een auto uit 2004: slechts 123.460 kilometers. Als dan ook de onderhoudshistorie dat nog bevestigt zou het helemaal mooi zijn.

BMW 325ti Compact Occasions

3. Mazda 3 MPS – €8.950

Tussen alle occasions zijn er meer dan genoeg hatchbacks te vinden. Maar het liefst wil je dan een hot hatch natuurlijk. Een Volkswagen Golf GTI, Opel Corsa OPC, Skoda Fabia RS, Renault Clio RS, bijvoorbeeld. Die auto’s zijn stuk voor stuk herkenbaar als de sneller versie, door een uitlaatje meer, andere wielen, veel logo’s en meer afwijkende details. De Mazda 3 MPS is wat dat betreft een uitzondering want als je die ziet, zou je niet meteen zeggen dat er een potente sportauto voor je staat. Toch schuilt er onder de motorkap een 2,3-liter viercilinder met 260 pk op de voorwielen. Dat is genoeg om de Japanner in 6,1 seconden van nul naar honderd te schieten. Dit exemplaar heeft al 163.608 kilometer achter de rug, vandaar dat de prijs een aangename 8.950 euro bedraagt. Het voordeel is dat Japanse auto’s relatief betrouwbaar zijn, dus hij kan vast nog even mee.

Mazda 3 MPS occasions

2. Audi A4 Cabriolet 2.4 V6 – €7.950

Ook open rijden kan binnen het budget, en ook daar is het aanbod occasions ruim genoeg. Wat bij veel cabrio’s echter ontbreekt is ruimte maar met de Audi A4 Cabriolet kun je toch met zijn vieren op pad. Deze A4 uit 2003 heeft ruim 151.000 kilometer gelopen. Hij is uitgevoerd in donkerblauw met een beige leren interieur. Sjieke combinatie dus! Wat maakt hem nog meer aantrekkelijk? De aanwezigheid van een V6 onder de motorkap. Hoewel die er ‘slechts’ 170 pk uitperst in deze Audi kennen we de V6 toch als een fijne motor. Verwacht geen scherp hot hatch rijgedrag want zijn onderstel en de automaat zijn meer gericht op het rustige rijden, ofwel het ‘toeren’. Deze A4 is dus vooral gemaakt voor roadtrips…

Audi A4 Cabrio

1. Volvo 850 R 2.3i – €7.850

Een icoon en liefhebbersauto, vooral als T-5R. Dit zwarte exemplaar met 163.000 kilometer heeft een klein beetje liefde nodig, maar je hebt dan wel een hele gave station op de oprit staan. Zorg wel dat je weet waar je op moet letten en hoe je zwakke punten deskundig herstelt. De waarde van zo’n auto valt of staat met zijn conditie en onderhoudshistorie. En kenner weten dit exemplaar geen T-5R is. Het is de opvolger daarvan, die gewoon 850 R als typeaanduiding kreeg. Hij is geleverd met een heerlijke 2,3-liter vijfcilinder die een 241 pk levert. De nul naar honderd sprint doet de 1521 kilogram zware station in een vlotte 7,6 seconden. En goed om te weten dat je dus zo’n icoon op je oprit kunt zetten voor minder dan 12.500 euro. Hij is niet alleen snel maar ook praktisch met een ruime achterbank en een bagageruimte waar je maximaal 1580 liter tot je beschikking hebt.

Volvo 850

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.