Autovisie
Autovisie Nieuws 15 mrt 2021

Occasions: drie kleine, volledig elektrische auto’s voor € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte auto is een volledig elektrische aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Je bent op zoek naar een kleine wagen voor erbij. Is een elektrische auto iets voor jou? Aanbod genoeg en je krijgt van de overheid twee mille subsidie toe! Moet je alleen wel weten waarop je moet letten.

Occasions: drie keer klein en volledig elektrisch

Citroën C-Zero (2010 – 2020)

Samen met de Nissan Leaf was dit de grondlegger van de hedendaagse EV. Achterin kun je alleen de kinderen kwijt en grote kans dat zij de boodschappen op schoot krijgen; met 166 liter is de bagageruimte bescheiden. In stadsverkeer is de C-Zero heerlijk wendbaar, maar de actieradius duikt al gauw onder de 100 kilometer. Bij de merkdealer in Woudenberg staat voor € 9.000 een wit exemplaar (2012, 25.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Het komt voor dat een C-Zero stilvalt nadat de bestuurder even eerder een icoontje in de vorm van een schildpad heeft gezien. De oorzaak is een tekort aan koelvloeistof waardoor de elektromotor te warm loopt. De Wegenwacht vult de koelvloeistof bij, maar de vraag blijft: waar lekt die vloeistof weg…? Dat moet in de garage worden uitgezocht.

Citroën C-Zero (2010 - 2020)

Renault Zoe (2013 – 2020)

Een relatief grote auto, mede vanwege de serieuze bagageruimte (338 liter) prima bruikbaar als gezinswagen. Hij rijdt heel gemakkelijk en kan ook op de snelweg goed uit de voeten. Bij aanschaf van een occasion is het belangrijk te bekijken of de batterijen in de prijs zijn inbegrepen of dat daarvoor een leaseconstructie van kracht is. Bij de Renault-dealer in Goes staat een witte Q210 Zen (2016, 58.000 km) voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Ondanks zijn alternatieve aandrijflijn geldt de Zoe als zeer betrouwbaar. De Wegenwacht hoeft alleen te komen als de gewenste laadpaal net iets verder bleek dan er stroom in de Renault aanwezig was. Een elektrische auto slepen mag niet, maar de Wegenwacht krijgt de pook uit de ’P’ en rolt de Zoe rustig naar de paal.

Renault Zoe (2013 - 2020)

Volkswagen e-Up! (2014 – heden)

Het bereik van de kleine elektrische Volkswagen ligt in de praktijk iets boven de 100 kilometer. De e-Up! rijdt goed, maar iets minder comfortabel dan een normale benzineversie; zo’n batterijpakket weegt natuurlijk het een en ander. Bij een autobedrijf in Drachten adverteren ze met een zwarte uitvoering (2014, 91.000 km) voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Specifieke problemen voor de e-Up! kent de Wegenwacht (nog) niet. Soms gaat het bandenspanningscontrolelampje niet uit nadat de banden op spanning zijn gebracht. Daartoe heb je een schakelaar nodig die verdekt is opgesteld. Gelukkig biedt het instructieboekje uitkomst.

Volkswagen e-Up! (2014 - heden)

Ons advies

Zolang de regeling geldt, kan na aanschaf van een volledig elektrische occasion € 2.000 subsidie worden aangevraagd. Vraag voor de koop of die al in de prijs is verrekend! Wij zouden voor de Renault Zoe gaan, de fijnste en ruimste van het stel.

Reageer op artikel:
Occasions: drie kleine, volledig elektrische auto’s voor € 10.000 getipt
Sluiten