Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 4 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Occasions dalen plots flink in prijs en EV’s blijken nóg minder populair

Niet alleen nieuwe auto’s, maar ook occasions zijn de laatste tijd schreeuwend duur geworden. Het is dan ook opmerkelijk dat de gemiddelde prijs van tweedehands auto’s nu plots flink is gedaald.

De gemiddelde prijs waarvoor occasions worden aangeboden, bedroeg afgelopen maand 23.199 euro, zo blijkt uit cijfers van verkoopsites Gaspedaal.nl, Autowereld en AutoTrack. Prijskaartjes van tweedehands auto’s zijn dit jaar nog niet zo laag geweest.

Occasions ruim 800 euro goedkoper

De mei bedroeg de gemiddelde prijs van occasions nog 24.005 euro; een daling van ruim 800 euro in één maand. De verkoopsites houden ook de gemiddelde prijs die occasionkopers ingeven bij hun zoekopdracht in de gaten. Deze steeg juist iets: van 19.658 euro in mei naar 19.742 euro in juni. Sinds augustus vorig jaar is het verschil tussen de zoekprijs en de vraagprijs van tweedehands auto’s niet meer zo klein geweest.

Duizenden euro’s goedkoper: prijs Opel Corsa Electric daalt

Uit de cijfers blijkt verder dat occasions met dieselmotoren hun opmars voortzetten. Waar in mei nog 8,9 procent van de occasionkopers naar een diesel zocht, was dat in juni maar liefst 9,6 procent. Ondertussen nemen elektrische auto’s nog verder af in populariteit. In de maand mei speurde maar 8,2 procent van de autokopers naar een tweedehands EV en in afgelopen maand daalde dat percentage verder tot slechts 6,9 procent.

Hatchback populairder dan stationwagen

Er zijn nog meer factoren die elke maand onderzocht worden. Denk aan de populairste lakkleuren van occasions (welke dat zijn, lees je hier), maar ook de meest gewilde carrosseriesoorten. Maandenlang was de stationwagen dominant, maar die werd in maart dit jaar door de hatchback van zijn troon gestoten. Vorige maand maakte de stationwagen nog even een comeback, om het in juni weer te verliezen van de hatchback. Van degenen die in de markt zijn voor een tweedehands auto, zocht in juni 23 procent naar een hatchback en 22,7 procent naar een stationwagen. Wat geen spannende strijd is, is die van de transmissie: Ruim 80 procent van de autospeurders zocht in juni naar occasions met een automaat. De handbak is passé.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.