Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 10 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Volvo 780 Turbo, een heerlijke youngtimer!

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een bijzondere Zweed, de Volvo 780 Turbo.

De Volvo 780 werd in 1985 op de Autoshow van Genève voor het eerst getoond aan het publiek. Met een design van Bertone en de techniek van Volvo – mits je voor de viercilinder koos – is het een heerlijke youngtimer.

Volvo 780 Turbo occasion

In de beginjaren werd de Volvo 780 met starre achteras geleverd. Vanaf 1987 kreeg het model een multilink-wielophanging. En dat is bijvoorbeeld een stuk comfortabeler.

Verschillende aandrijflijnen Volvo 780

Koos je voor een dieselmotor, dan kreeg je de 2,4-liter zes-in-lijn van Volkswagen. De 2,8-liter V6 benzinemotor kwam voort uit een samenwerking tussen Volvo en PSA. Drie viercilinder met 2,0 liter of 2,3 liter slagvolume zijn zogenaamde ‘Redblocks’ van Volvo. Een serie motoren die bekend staan om zijn degelijkheid. Niet alleen met weinig vermogen, ook als er – als in geval van de Volvo 780 – een turbo op gezet werd.

occasion, occasions, Volvo 780 turbo

Er is zelfs een Volvo 780-model gebouwd met de B204GT-motor die 200 pk levert. Een die die exemplaren vinden is echter lastig. Er zijn er naar verluidt slechts 165 gebouwd.

De gevonden occasion

Wel vinden we een Volvo 780 Turbo met 160 pk. De occasion komt uit 1988 en heeft dus de onafhankelijke wielophanging, Nivomet-schokbrekers en verbeterde klimaatbeheersing. Hoewel er ook een handbak leverbaar was, stuurt in dit geval een viertraps automaat het vermogen naar het differentieel tussen de achterwielen.

Hoewel de techniek bekend staat als ‘betrouwbaar’ en de Volvo 780-occasion pas 140.002 kilometer ervaring heeft, moet je altijd goed opletten bij het kopen van (dit soort oudere) auto’s. Daarbij is de in 1996 ingevoerde auto al sinds 2014 niet meer langs de kleurmeester geweest voor een APK. Dit kan betekenen dat hij al jaren in een schuur staat en nog in perfecte conditie is, maar dit kan ook betekenen dat hij wat stilstands-mankementen heeft. Denk aan: vastzittende remmen, geen ronde banden en accuproblemen.

De Volvo 780 staat voor net geen 20 mille te koop en ziet er in ieder geval op de plaatjes nog super uit. De auto staat te koop bij een Volvo-dealer en gaat ongetwijfeld een liefhebber vinden.

Deze occasion wil je: Coupé Fiat, “Bella macchina”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.