Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasion kopen voor de hoofdprijs: opnieuw recordhoogte

Niet alleen de prijs van benzine rijst momenteel de pan uit. Ook de gemiddelde prijs van een occasion schiet omhoog. Dat blijkt uit cijfers van Autoscout24.

Dure occasions

In 2021 bedroeg de gemiddelde prijs van een occasion in februari 19.657 euro volgens de ocassionsite. Deze is nu gestegen tot 22.370 euro. Een forse stijging van maar liefst 14%. Er spelen een aantal factoren een rol in de prijsstijging van tweedehands auto’s. Een van die factoren is het beperkte aanbod aan nieuwe auto’s. Het chiptekort heeft er toe geleid dat veel fabrikanten hun productie moesten minderen, of zelfs volledig moesten stilleggen. Denk aan Mitsubishi en Volkswagen, maar ook Audi en Volvo kregen hiermee te maken.volvo 1

Doordat er momenteel weinig aanbod aan nieuwe auto’s is, stappen mensen over naar de tweedehands markt. De vraag naar occasions is zodanig gestegen dat de prijs omhoog is geknald. Bovendien betalen mensen momenteel ook steeds meer voor een nieuwe auto waardoor ze logischerwijs meer geld terug willen zien als ze hem eenmaal van de hand doen.

Tweedehands auto wordt alsmaar duurder: nieuwe recordprijs

Brandstofprijs

De prijsstijgingen van occasions vinden plaats in een scenario waarin ook bizarre brandstofprijzen momenteel de norm zijn bij de tankstations. Wanneer je voor de hoofdprijs een occasion op de kop getikt hebt, zul je dus ook nog eens flink in de buidel moeten tasten om de tank vol te krijgen. Brandstof was al een tijdje aardig aan de prijs, maar de invasie van Rusland in Oekraïne doet daar nog een schepje bovenop.

Benzine, diesel, tanken, brandstof, benzineprijs
(Afbeelding: ANP)

De gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro95 (E10) ging eergisteren met zo’n 6 cent omhoog waardoor we nu meer dan €2,40 betalen voor een liter aan de pomp. Bij een aantal oliemaatschappijen betaal je zelfs meer dan €2,45. Dit soort bedragen worden vooralsnog voornamelijk gevraagd langs de snelweg, maar ook daarbuiten gaat het hard. Door deze prijsstijgingen dreigt autorijden onbetaalbaar te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.