Autovisie
Autovisie Nieuws 25 mei 2018

NTSB: ‘Noodrem uitgeschakeld bij autonome Uber-crash’

In maart reed een autonome Volvo XC90 van Uber een 49-jarige Amerikaanse vrouw dood. De National Transportation Safety Board (NTSB) heeft onderzoek gedaan naar het ongeluk en is tot een verbijsterende conclusie gekomen.

Uber
Fotocredit: Reuters

Het dodelijke ongeluk gebeurde in de stad Tempe, Arizona. Een vrouw stak in het donker de weg over en had haar fiets aan de hand. De Uber kwam met een vaart van 60 km/h aanrijden en heeft niet geremd. De Uber-medewerker achter het stuur van de Volvo XC90 – die mogelijk nog had kunnen ingrijpen – zat in de momenten voor het ongeluk niet op te letten, maar keek naar beneden op een monitor in de auto.

Noodrem uitgeschakeld

Volgens de NTSB heeft het radarsysteem van de Volvo de vrouw precies 6 seconden voor de aanrijding voor het eerst waargenomen. De software van Uber heeft haar vervolgens als onbekend object geclassificeerd, daarna als auto en uiteindelijk als fiets. Op 1,3 seconden voor de aanrijding heeft de programmatuur besloten dat er hard geremd moest worden. Uber had echter het noodremsysteem van de Volvo uitgeschakeld.

Onberekenbaar rijgedrag

De Volvo XC90 is standaard uitgerust met een elektronische rijassistent die automatisch een noodstop uitvoert als er een aanrijding dreigt. Uber heeft laten weten dit systeem uit te schakelen als zijn Volvo’s in hun autonome modus onderweg zijn. Het bedrijf probeert daarmee te voorkomen dat de voertuigen onberekenbaar rijgedrag gaan vertonen en hard remmen als dat niet nodig is.

Geen waarschuwing

Daarbij is het autonome systeem van Uber niet ontworpen om de persoon op de bestuurdersstoel te waarschuwen. De medewerker kreeg geen signaal dat er iets mis dreigde te gaan en zag de voetganger voor de auto pas op het laatste moment. Ze greep het stuur minder dan een seconde voor de aanrijding en trapte minder dan een seconde na de impact op de rem. Volgens de NTSB is er methamfetamine en marihuana in haar bloed gevonden.

Vergunning ingetrokken

Uber heeft inmiddels laten weten dat het zijn autonome testprogramma in Arizona heeft stopgezet. De gouverneur van de staat had al eerder de vergunning van het bedrijf ingetrokken. Uber gaat zich nu richten op veel beperktere testritten in drie Amerikaanse steden. De NTSB onderzoekt momenteel ook een aantal ongelukken waarbij Tesla’s Autopilot-systeem betrokken was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NTSB: ‘Noodrem uitgeschakeld bij autonome Uber-crash’
Sluiten