Autovisie
Autovisie Nieuws 27 sep 2021

Noorwegen verkoopt mogelijk volgend jaar de laatste niet-elektrische auto

Als het gaat om de verkoop van elektrische auto’s, loopt Noorwegen wereldwijd voorop. Sterker nog: het land verkoopt naar verwachting volgend jaar april al de laatste niet-elektrische auto. Dat schrijft het tijdschrift Motor van de Noorse automobielfederatie.

De snelheid waarmee Noorwegen afscheid neemt van verbrandingsmotoren is opvallend. Het land wil in 2025 helemaal af zijn van benzine- en dieselvoertuigen, maar de overgang naar elektrisch rijden gaat zo snel dat naar verwachting volgend jaar al de laatste niet-elektrische auto wordt verkocht.

Elektrische auto’s razend populair

De Noorse Road Traffic Council publiceert maandelijks verkoopcijfers van alle autoverkopers in het land. Uit de meest recente cijfers blijkt dat niet-elektrische auto’s slechts minder dan 10 procent van het totale aantal verkochte auto’s beslaan. Vorig jaar was dat nog zo’n 21 procent. Als de trend van de afgelopen jaren in hetzelfde tempo doorzet, zal over een paar maanden, in april 2022, al de laatste niet-elektrische auto worden verkocht. Dat is veel eerder dan de doelstelling van 2025 voorschrijft.

Wel is het zo dat ook na april nog benzine- of dieselvoertuigen zullen worden verkocht. Maar veel zullen dat er volgens het tijdschrift niet zijn. Het gaat daarbij om een klein aantal exemplaren van niche-voertuigen.

In deze statistieken tellen hybrides overigens ook mee als elektrische auto. Maar ook daar worden er in Noorwegen niet erg veel van verkocht. Sinds begin dit jaar staat er slechts één hybride auto in de top 15 van meest verkochte auto’s. Het gaat daarbij om de Toyota RAV4, die op nummer 2 in de lijst staat.

Over tien jaar niet meer tanken

Dat Noorwegen zo voorloopt op de doelstelling komt voor een groot deel door de fiscale voordelen die het kopen van elektrische voertuigen aantrekkelijk maken. Daarbij komt ook dat steeds meer mensen overstappen op elektrisch rijden omdat het over een jaar of tien misschien niet meer mogelijk is om te kunnen tanken in het land. Sommige benzinepompen in Noorwegen zijn namelijk al druk bezig met het vervangen van de benzinepompen voor oplaadpunten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noorwegen verkoopt mogelijk volgend jaar de laatste niet-elektrische auto
Sluiten