Autovisie
Autovisie Nieuws 7 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Noorwegen: meer elektromodellen dan benzine, Tesla verliest koppositie

Al jaren investeert de Noorse regering in tal van (financiële) voordelen voor elektrische auto’s en dat zie je in de verkoopcijfers terug. Maar nooit eerder werden in het land meer elektromodellen verkocht dan types met een verbrandingsmotor.

Het verkoopaandeel van elektromodellen steeg in Noorwegen afgelopen jaar naar recordhoogte. Maar liefst 54% van de verkochte auto’s in het Scandinavische land was voorzien van een elektromotor. Het restant betrof auto’s met verbrandingsmotor, al dan niet ondersteund door een elektromotor. In het jaar ervoor lag de afzet van modellen met een verbrandingsmotor hoger dan die van de elektromodellen. In het verkoopjaar 2019 bedroeg het aandeel van elektrische auto’s 42%. Dat er een recordaandeel aan zat te komen, bleek in de loop van het jaar al toen de elektro-auto’s al een grote punt uit de taart pakten. In december bedroeg het aandeel zelfs 66,7%.

Audi e-Tron op kop

De meest gewilde elektro-auto over heel 2020 is in Noorwegen de Audi E-tron. Het model bleef de koploper van 2019 ruim voor. Audi wist volgens de Norwegian Road Federation (OFV) precies 9.227 stuks af te zetten. Van de Tesla verlieten er 7.770 exemplaren de showroom. Op de derde plaats staat nieuwkomer Volkswagen met de ID.3. Van de hatchback gingen er 7.754 units de Noorse wegen op en dat is een goede prestatie aangezien die auto pas laat in 2020 beschikbaar kwam. bentley-stekker

Veel nieuwe elektromodellen in aantocht

Het land maakt zich op om vanaf 2025 alleen nog maar elektromodellen toe te laten. Een merk als Hyundai neemt reeds een voorsprong door met ingang van deze maand alleen modellen aan te bieden met een stekker of brandstofcel. Voor dit jaar verwacht de Norwegian Road Federation dat de elektromodellen een verkooppercentage van meer dan 65% realiseren. Sowieso wordt dit jaar het modellengamma van elektrische modellen verder uitgebreid. Zo introduceert Tesla de Model Y, heeft Ford eindelijk de Mustang Mach-e beschikbaar, komt BMW met de iNext en i4, lanceert Volkswagen de ID.4 en ID.5, neemt Hyundai de Ioniq 5 in de verkoop, start Kia de levering van de ‘Imagine’ en brengt Mercedes de EQA en EQS.

Diesel was ooit koploper

Auto’s met een dieselmotor waren goed voor 8,6% van de nieuwverkoop. Dat percentage lag tien jaar terug op 75,7%. In Noorwegen werden vorig jaar 141.412 personenauto’s verkocht, waarvan 76.789 exemplaren volledig elektrisch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.