Nood breekt wet! De Alpine A390 is niet licht (maar wel lichtvoetig)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2F1_LOT1_EXTER_INTER_MAJEURS_Ext_AlpineBleuVision_GTSBS1_3-4avantgaucheconducteur-16-9.jpg)
Een Alpine hoort licht te zijn, dus belooft het feit dat deze Alpine A390 meer dan 2.100 kilo weegt weinig goeds. Maar ja, om de schoorsteen te laten roken, moet het Franse merk een cross-over hebben.
Om de zorgen van de Alpine-fans maar gelijk de kop in te drukken: Autovisie-redacteur Dries van den Elzen heeft al in een gecamoufleerd prototype van de A390 gereden en was onder de indruk van hoe goed hij zijn gewicht weet te verbergen.
Alpine A390 met maximaal 470 pk
De Alpine A390 is een vijfdeurs cross-over, die met zijn lengte van 4,61 meter in het segment van de Polestar 2 valt. Hij wordt aangedreven door drie elektromotoren: één op de vooras, twee bij de achterwielen.
Samen leveren ze een vermogen van 470 pk en 808 Nm koppel. Dat maakt een 0-100 km/h-sprint in 3,9 seconden en een topsnelheid van 220 km/h mogelijk. Die cijfers gelden voor de GTS-versie van de A390. Er is ook nog een GT met 400 pk en 650 Nm (4,8 seconden naar 100 km/h, top van 200 km/h).
Beide hebben een 89 kWh-batterij, die garant zou staan voor een actieradius van tussen de 520 en 555 kilometer. Snelladen kan de Alpine met maximaal 190 kW, waarmee de batterij in minder dan 25 minuten weer voor 80 procent is op te laden.
Torque-vectoring en boostfunctie
De A390 is uitgerust met torque-vectoring en kan dus de aandrijfkrachten verdelen tussen vóór en achter, maar ook – aan de achterkant tenminste – tussen links en rechts. Alpine simuleert daarmee de werking van een sperdifferentieel.
Daarbij is de A390 voorzien van een boostfunctie, voor kortstondig meer vermogen, en launch control. Er zijn vijf rijmodi: Save, Normal, Sport, Personal en Track. De elektrische stabiliteitscontrole is met een knop op het dashboard volledig uit te schakelen.
De Alpine A390 ondersteunt one-pedal driving en heeft een rode knop op het stuur, gemarkeerd OV. Dat staat voor Overtake en geeft de auto een powerboost van 10 seconden. Om die opnieuw te gebruiken zal de bestuurder 30 seconden moeten wachten. Na 15 seconden is een boost van 5 seconden beschikbaar.
Lees ook:
Ook interessant
-
Gelekt! Specificaties en foto van nieuwe Alpine A390
-
Het lijkt alsof de Alpine A390 ijspegels aan zijn neus heeft hangen
-
BYD Atto 2 vs. Citroën ë-C3 Aircross: wat is de beste crossover?
-
Nog steeds brandende Morning Midas: lading anders dan gedacht
-
Onderzoek wijst uit: dit licht kan veel ongelukken voorkomen
-
Vakantie met elektrische auto? In deze landen moet je zoeken naar een laadpaal
-
Chinese sedan verslaat Rimac Nevera op de Nürburgring
-
Gratis 40.000 liter benzine winnen? Bij dit tankstation kan het
-
Met nieuwe EV van BMW rijd je zonder te laden naar Zwitserland
-
Tesla Superchargers? Dit EV-merk komt met nieuw laadnetwerk
-
Duik in de prijslijst: eerste kennismaking met de Firefly
-
Prijsverschil naar record! Waarom je gek bent als je langs de snelweg tankt