Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 16 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Nissan presenteert nieuwe generatie Z, Nissan Z Proto

Het doek is eraf! Nissan laat eindelijk de eerste echte beelden van de nieuwe Z zien. Vannacht stelde Nissan via een livestream vanuit Yokohama, Japan, de volgende generatie Z voor. Deze geel gespoten sportwagen wordt de opvolger van de dik tien jaar oude 370Z.

De Z Proto, zoals het productierijpe studiemodel heet, is weer een echte coupé en heeft ondanks zijn eigen gezicht veel weg van zijn voorouders. Zo heeft-ie weer een lange neus en een schuin-aflopende kont. De ogen van de Z, de druppelvormige LED-koplampen, geven een knipoog naar de Datsun 240ZG, die louter in Japan werd geleverd. Met zijn achterlichten seint de nieuwe Z dan weer naar de 300ZX uit de jaren negentig en zijn scherpe mondhoeken kreeg hij van de recentere 350Z en de 370Z.

Interieur

Ook het interieur zet een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de bejaarde Nissan 370Z. Het prototype heeft afscheid genomen van de analoge klokken. Het instrumentarium wordt nu gevormd door een van de twee schermen in de auto. Centraal in het display staat een digitale toerenteller, die met de klok-mee draait. Op 12 uur staat 7.000 tpm, het punt waarbij het rode boerengebied begint. Toch zijn niet alle analoge klokken uit het interieur verdwenen, de 3 klokken bovenop het dashboard laten je toch zien dat je in iets speciaals zit.

Nissan Z Proto sportscar fairlady
Nissan Z Proto interieur

Motor

Door de teasers van e afgelopen weken was een handbak al te verwachten. Deze 6-bak -volgens Nissan de enige transmissie voor echte autorijders- is gekoppeld aan een 3,0 liter V6 met twee turbo’s. Dit blok kennen we al, het is namelijk te vinden in o.a. de Nissan Skyline. Deze zescilinder levert in de Skyline 406 pk en 474 Nm. Al dit vermogen wordt ook bij de Nissan Z Proto naar enkel de achterwielen worden gestuurd.

Europa

Maar er is ook slecht nieuws, de nieuwe generatie Z komt niet naar Europa. Nissan levert de Z door de inkrimpende markt voor sportwagens en (vooral) emissievoorschriften niet langer in Europa. De 370Z was in Nederland met 84 verkochte exemplaren over zijn complete levenscyclus al niet echt een succesnummer. Het afscheid is zuur, aangezien de Z-stamboom ook in Europa al decennialang groeit. De productlijn vierde afgelopen jaar zijn vijftigste verjaardag.

 

Nissan Z Proto sportscar fairlady
Nissan Z Proto

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.