Autovisie
Autovisie Nieuws 2 apr 2019

De nieuwe Toyota Yaris voor Noord-Amerika!

Best apart toch, om een voor Europeanen heel herkenbare Mazda 2 te zien met Toyota-badges. Toch is dit echt de nieuwe Toyota Yaris, alleen dan voor de Noord-Amerikaanse markt. De auto beleeft zijn wereldpremière op de New York International Auto Show (19 tot 29 april).

Yaris Liftback

Toyota levert nu nog een zogeheten Yaris Liftback. Dit is in feit de Yaris zoals wij die hier in Europa kennen, maar dan met iets andere bumpers en lichtunits. Voor de opvolger van deze Yaris Liftback doet Toyota een beroep op de huidige Mazda 2 hatchback.

Scion

Heel bijzonder is dat allemaal niet. Mazda Motor Corporation en Toyota Motor Corporation werken namelijk al enige jaartjes samen in de Verenigde Staten. In 2018 presenteerde de twee bedrijven bijvoorbeeld al de Toyota Yaris Sedan, wat in feite een Mazda 2 Sedan is met Toyota-badges. Maar ook in een verder verleden was er al sprake van samenwerking. Het inmiddels opgeheven automerk Scion van Toyota verkocht de Mazda 2 sinds 2015 bijvoorbeeld ook al, maar dan onder de naam Scion iA. Dit was een sedanvariant van de Mazda 2. Toen Scion verdween werd het Scion iA nog als Toyota iA Yaris verkocht. Later werd die naam omgedoopt naar Yaris.

Yaris

Na die Yaris sedan stelt Toyota nu de nieuwe Yaris hatchback voor. Die is zoals gezegd gebaseerd op de Mazda 2. Alleen de neuspartij wijkt af van de Mazda 2, voor de rest neemt Toyota vrijwel alle zaken over. Ook de motoren. Toyota levert deze Yaris hatchback met een 1,5-liter viercilinder SkyActiv-G-benzinemotor.