Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 22 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe straatauto van Red Bull zit al in de pijplijn

De Aston Martin Valkyrie is de geesteskind van Red Bull-ontwerper Adrian Newey, maar als het aan de Brit ligt zal hij binnenkort aan nog een project werken. Maar dan onder de Red Bull-naam.

De samenwerking tussen Red Bull en Aston Martin in de Formule 1 kwam ten einde toen Aston Martin aankondigde zelf als naam in de Formule 1 te stappen. De Britse fabrikant zou dankzij de overname van Aston Martin door Lawrence Stroll, de vader van Formule 1-coureur Lance, de naam Racing Point doen verdwijnen. Aston Martin is nu actief in de Formule 1 met de herkenbare British Racing Green-kleur, maar prijkt dus niet langer meer op de Red Bull, waar het technisch partners van elkaar waren.

Noodgedwongen scheiding

Ondanks de noodgedwongen scheiding werken de twee nog wel aan lopende projecten, waaronder de Valkyrie. Dat is de hypercar die begon als een idee van Adrian Newey, de Red Bull Racing-ontwerper. Diezelfde Newey gaf bij zijn werkgever aan dat hij aan een straatauto wilde werken nadat hij een vergelijkbaar aanbod kreeg van Ferrari, al moest hij daarvoor dus wel verkassen naar het Formule 1-team uit Maranello. De Valkyrie was dus een zoethoudertje, maar met de naderende productie van de op de Formule 1 geïnspireerde hypercar ruikt het Newey allemaal naar meer.

Aston Martin Valkyrie

Extra ervaring kan Red Bull helpen

“Red Bull Advanced Technology was speciaal voor dit project opgericht”, vertelt Newey in gesprek met Autocar. “Maar het is gegroeid en gerijpt, we hebben nu heel wat commerciële projecten op de agenda staan. Dat maakt het makkelijker om een straatauto, of een straatlegale auto die wat meer voor het circuit bedoeld is, te maken in een korter tijdsbestek, vanwege de extra ervaring die we hebben opgedaan. Dus ja, we zouden absoluut graag een ander voertuig maken. Wat dat precies is en waar het op gericht is, is onderwerp van discussie. Ik zou zeggen, houd ons in de gaten”, aldus de Red Bull-ontwerper.

Newey kreeg recentelijk de kans om in de Valkyrie te stappen. Dat deed hij bij het Britse Goodwood Festival of Speed. De run met een andere coureur achter het stuur, Darren Turner, verliep niet helemaal soepel. De Valkyrie viel stil en chauffeur Darren Turner liet de miljoenen euro’s kostende hypercar achteruit de heuvel afrollen, om vervolgens een parkeerplekje tussen de strobalen te vinden. Stroll claimde dat het een onderdeel van 5 pond was, dat voor de storing zorgde.

Geluid iets te hard

Newey was enthousiast over zijn eigen werk, al waren er hier en daar nog wat tegenvallers. “Het is allemaal nog een beetje ruw, we hebben nog wel wat ontwikkelingswerk te doen”, erkent hij. “De auto op Goodwood had nog niet de actieve vering en er moet nog wat aan de mapping aangepast worden. Maar als alle puzzelstukjes samenvallen, dan hebben we echt iets speciaals.”

In de Valkyrie ligt een heerlijke V12. Voor mensen die de auto van buiten mogen aanschouwen produceert-ie al een kabaal van jewelste, maar ook de bestuurder merkt daar wel wat van. “Het geluid in de cockpit was wel wat luider dan verwacht, om eerlijk te zijn”, geeft Newey toe. “Ik denk niet dat wij de enige zijn. Er komt nog zeker één sterke hypercar die vereist dat je een koptelefoon of oortjes draagt, wat je voorkeur dan ook is”, aldus Newey, die verwijst naar de T.50 van Gordon Murray.

Aston Martin Valkyrie

Niet de enige enthousiasteling

Onlangs kwam het al ter sprake dat Red Bull mogelijk aan een eigen straatlegale supercar zou werken. Red Bull-teambaas Christian Horner liet toen in de Formule 1-podcast Beyond the Grid weten dat de deur openstaat. “Wie weet. Hoewel de relatie met Aston Martin in de Formule 1 is verbroken, zijn er wel nog lopende projecten. Logischerwijs moeten we nu kijken wat de volgende stap is in dit avontuur. We hebben al die lessen geleerd met de Valkyrie. Het zou zonde zijn om dat niet te gebruiken voor iets krankzinnigs”, aldus de teambaas van Max Verstappen en Sergio Pérez in de Formule 1.

Met een popelende Newey en Horner die flirt met het idee van nog een straatauto onder Red Bull Advanced Technologies lijkt het slechts een kwestie van tijd voor we de eerste echte Red Bull-straatauto te zien krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Nieuwe straatauto van Red Bull zit al in de pijplijn
Sluiten