Autovisie
Autovisie Nieuws 28 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe recordhouder voor Suzuki

Uit de Suzuki Motor Gujarat Private Limited (SMG)-fabriek in India rollen slechts twee modellen, maar dat duo zorgt er wel voor dat de productiefaciliteit een recordhouder binnen Suzuki is.

De Indiase fabriek bouwde afgelopen week de éénmiljoenste auto met Suzuki-embleem. Dat is op zich geen record, want de productie van de Japanse autobouwer loopt in de tientallen miljoenen auto’s. Maar het feit dat de fabriek die mijlpaal in slechts drie jaar en negen maanden realiseerde, is voor een Suzuki-fabriek een absoluut record. Nooit eerder maakte een productielocatie van het merk in zo’n korte tijd een miljoen auto’s. Suzuki india

Twee modellen

En Suzuki Motor Gujarat Private Limited deed dat met slechts de Baleno en Swift in het productieprogramma. De twee modellen, waarvan de Swift pas later aan het portfolio werd toegevoegd, zijn echter niet voor de thuismarkt bedoeld, vanuit India gaan de Baleno en Swift ook de grens over.

Uitbreiding

Suzuki opende de fabriek in februari 2017 en liet als eerste de Baleno de poort verlaten. Net geen jaar later volgde de Swift, in januari 2018 om precies te zijn. De export vanuit SMG startte echter in maart 2018, terwijl in januari 2019 een twee fabriek op het terrein in gebruik werd genomen waarnaast ook een faciliteit voor aandrijflijnen werd neergezet. Suzuki Swift Sport

Indiase markt

De autobouwer maakt al sinds de jaren tachtig auto’s in India, maar doet dat via Maruti Suzuki dat samen met de lokale overheid is opgericht. De nieuwe fabriek maakt echter geen deel uit van Maruti Suzuki. De autobouwer is volledig eigenaar van de productiefaciliteit. De Japanse autobouwer verkoopt in India op jaarbasis 1,44 miljoen eenheden, gemeten volgens het fiscale boekjaar. Over heel 2019 wist Suzuki 3.055.860 voertuigen te maken, verdeeld over 946.768 stuks in Japan en 2.109.092 buiten Japan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.