Nieuwe pilot Volvo moet meer levens gaan redden

Volvo heeft vanaf 2020 als doel dat niemand meer overlijdt of zwaar gewond raakt in een nieuwe auto van het merk. Nu gaat het nog een stap verder. Vanaf vandaag start de autofabrikant met een pilot in Nederland om ook buiten de auto levens te redden. 

Volvo heeft veiligheid hoog op de agenda staan. Al sinds de oprichting in 1927 is het thema een van de grote aandachtspunten voor het Zweedse merk. Vandaag start een pilot om ook buiten de auto meer levens te redden. Twintig Volvo-eigenaren, die ook burgerhulpverleners zijn, in Noordoost-Nederland gaan de weg op met een AED (Automatische Externe Defibrilator) in hun auto. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen de autofabrikant en HartslagNu, het landelijke oproepsysteem voor reanimatie door burgerhulpverleners.

Melding

In Nederland zijn er namelijk te weinig AED’s om op tijd bij het slachtoffer te zijn. Helemaal in Noordoost-Nederland, waar per 1.000 inwoners de minste AED’s van Nederland te vinden zijn. Vandaar dat de pilot in dit gebied start. Rijdt een Volvo met een AED op zak in de buurt van een ongeluk, dan krijgt de bestuurder een melding via het infotainmentsysteem van zijn auto. Met een druk op de knop kan er dan genavigeerd worden naar de plek waar iemand een hartstilstand heeft gekregen.

Volvo AED

Zo kan Volvo bijdragen aan de overlevingskans: elke minuut tijdwinst zorgt voor 10% gezondheidswinst. “In het buitengebied is het soms een uitdaging om snel een AED ter plaatse te krijgen”, vertelt Hans Janssen, woordvoerder van HartslagNu. “Deze samenwerking levert daar een mooie bijdrage aan.”

Selectie

Vandaag is de werving voor Volvo-rijders die aan het initiatief mee willen werken van start gegaan. Burgerhulpverleners van HartslagNu hebben een mail ontvangen met daarin de vraag of zij willen deelnemen. Vervolgens worden twintig personen geselecteerd. De toegang tot Volvo on Call is daarvoor een vereiste.