Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 20 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe BMW 7-Serie alleen met een stekker (of diesel) naar Europa

Het doek is eraf: dit is de nieuwe BMW 7-Serie. De nieuwe supersedan uit Beieren komt enkel met een stekker naar Europa.

Voordat we het daarover gaan hebben, laten we je eerst even optisch kennismaken met de nieuwe 7-Serie. Over de designtaal van BMW is de laatste maanden al genoeg gezegd, maar ook dit nieuwe vlaggenschip heeft een zeer gedurfd uiterlijk. De 7-Serie heeft een compleet nieuwe neus, die overigens wel veel overeenkomsten kent met de gefacelifte X7. Net als die grote SUV wordt het front gedomineerd door een enorme grille en tweedelige koplampen.

Verzonken deurgrepen

De flanken van de nieuwe 7-Serie zijn veel rustiger vormgegeven, met zo goed als geen vouwlijnen maar heeft wel als designdetail verzonken deurgrepen. De achterzijde wordt gedomineerd door een enorme bumperpartij en horizontale lijnen, die de auto breder moeten laten lijken.

Groter gegroeid

Nu we het toch over die maatvoering hebben: de 7-Serie flink is gegroeid. Hij is nu 5,39 m lang (+13 cm t.o.v. vorige generatie), 1,95 m breed (+ 4,8 cm) en 1,54 m hoog (+ 5,1 cm). De wielbasis bedraagt een vrijwel identieke 3,25 meter. Daardoor is ook de bagageruimte toegenomen. Die meet in de reguliere modellen nu 540 liter. De PHEV-varianten, die naast de diesel als enige verbrandingsmotoren naar Nederland komen, kunnen 525 liter tot zich nemen, de i7 moet het met 500 liter doen.

Volledig elektrisch eerst

BMW kiest voor deze 7-Serie dus ook voor het ‘power of choice’-principe. Oftewel: één auto met meerdere aandrijflijnen om uit te kiezen. De autobouwer, die alle motorversies op dezelfde productielijn maakt, begint in de herfst van dit jaar met de volledig elektrische i7. Het start met de xDrive60, die 544 pk sterk is. Sprinten naar 100 km/h is in 4,7 seconden geklaard, de topsnelheid bedraagt 240 km/h.

De 101,7 kWh-batterij maakt, door een theoretisch verbruik van 18,4 kWh per 100 km, een bereik van maximaal 625 kilometer mogelijk. Minder dan de Mercedes-Benz EQS, de grootste concurrent van deze 7-Serie, want die komt met een 107,8 kWh-batterij maximaal 780 kilometer ver.

Geen baanbrekende prestaties

Laden doet de nieuwe BMW 7-Serie met maximaal 195 kW. Geen baanbrekende cijfers, maar door een goede constante laadcurve zonder al teveel pieken en dalen is de auto in staat om per 10 minuten 170 kilometer aan rijbereik binnen te slurpen. Aan de AC-paal haalt-ie maximaal 11 kW, maar de fabrikant geeft al aan aan ’22 kW’ te werken.

Wie géén elektrische versie wil, moet tot de lente van 2023 wachten. Dan voegt BMW twee plug-in hybrides toe, de 750e en M760e. Die twee versies hebben beide een zes-in-lijn die geholpen wordt door elektrotechniek, voor een systeemvermogen van respectievelijk 490 en 571 pk. Beide versies komen zo’n 80 kilometer ver op een lading stroom. De overige zescilinders met mild hybrid-techniek komen niet naar Europa. Wie wil dieselen kan wel bij BMW aankloppen voor de 740d, met zes-in-lijn, milde hybride-techniek en 300 pk.

Bioscoop scherm

Op het gebied van comfort en functionaliteiten zet deze 7-serie overigens wel weer flinke stappen. Een nieuwe functie is dat de portieren automatisch en elektrisch te openen en te sluiten zijn. Een vierzone klimaatcontrole is standaard, terwijl de deurelementen en de middenconsole optioneel verwarmbaar zijn. Op de eerste zitrij zien we een zeer herkenbare werkplek die sterk overeenkomt met die uit de iX. Het dashboard wordt gedomineerd door een gebogen display, dat in alle vernieuwde BMW-modellen terugkeert. Gebleven is de middenconsole met een aantal fysieke knoppen en de iDrive-controller.

Elke 7-serie heeft bovendien een panoramadak, maar unieker zijn de infotainmentvoorzieningen op de tweede zitrij. Optioneel kan de auto namelijk besteld worden met een ‘Theatre Screen’, waarmee de achterbank in een bioscoop verandert. Het scherm dat vanuit het dak verschijnt heeft een enorm formaat van 31,3-inch en heeft een resolutie van 8K, terwijl het geluid wordt verzorgd door een Bowers & Wilkins-geluidssysteem dat uit 36 speakers bestaat en een 4D-audio-ervaring verzorgd. De speakers zijn geïntegreerd in de hoofdsteunen, terwijl er 5,5 inch kleine bedieningsschermen in de deurpanelen zijn verwerkt om de voorzieningen aan boord te controleren.

Introductie i7

De levering van de nieuwe 7-Serie start dus in november van dit jaar, al gaat het dan om de i7. De overige varianten verschijnen in de lente van 2023. Prijzen maakt de importeur later bekend.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.