Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 1 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse politie gaat elektrische auto’s kopen

De politie gaat het wagenpark vernieuwen en een deel van de voertuigen zal vervangen worden door elektrische auto’s. Op deze manier wil de politie verduurzamen en de CO2-uitstoot verminderen, is donderdag bekendgemaakt.

Onder andere de patrouillewagens worden elektrisch. Voertuigen die nog wel een verbrandingsmotor houden, worden vanaf nu benzineauto’s eventueel voorzien van een mild-hybride systeem.

Niet alle auto’s van de politie worden elektrisch

De politiebussen blijven nog wel op diesel rijden omdat de politie de markt voor elektrische busjes nog niet ver genoeg ontwikkeld vindt. Wel houdt de politie de optie voor elektrische busjes open. In een aantal eenheden is inmiddels al getest met elektrische auto’s.

“Stop politie: u reed 170 kilometer per uur te hard”

Autofabrikanten kunnen zich nog tot en met 24 maart 2023 aanmelden voor het aanbestedingsproces. Om leveringsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, wil de politie met twee leveranciers van elektrische auto’s werken. Vanaf 1 januari 2025 moeten de eerste elektrische politiewagens de weg op.

Welke auto’s heeft de politie nu?

1. Politieauto

De Nederlandse politie gebruikt momenteel verschillende auto’s van meerdere merken. Zo is er de Mercedes-Benz B-Klasse. Het gaat om de 220D meter een 177 pk sterke viercilinder. Hiermee sprint de Benz van 0 naar 100 kilometer per uur in 8,6 seconden en kunnen ze met maximaal 224 kilometer per uur boeven achternazitten. Deze diesel wordt dus sowieso vervangen voor een elektrische auto of een benzinevariant.

2. Politiebus

De huidige politiebus is een Mercedes-Benz Vito 116 CDI Tourer Lang met een 163 pk viercilinder. Het personenbusje gebruikt de politie met name in steden en dorpen en is ook niet echt snel.

5 redenen waarom je (niet) een tweedehands elektrische auto moet kopen

Met een topsnelheid van 170 kilometer per uur en een nul-naar-honderd-sprint van 11,3 seconden, is het geen auto om snelle boeven mee te vangen.

3. Snelle interventie voertuig

Hoewel de politie ook over snelle undercoverauto’s beschikt, is de Audi A6 met 3,0-liter dieselmotor een van de snelste uit het wagenpark. Met een nul-naar-honderd-tijd van 5,6 seconden en een topsnelheid van 250 kilometer per uur, is het een ideale auto om overvallers op de snelweg achterna te zitten. Zou een elektrische auto ook de A6 gaan vervangen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.