Autovisie
Autovisie Nieuws 7 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Naam nieuwe versie Toyota Yaris kan tot miscommunicatie leiden

Wie de letters GR van Gazoo Racing in combinatie met Yaris tegen een autoliefhebber zegt, kan rekenen op enthousiaste reactie. Want de GR Yaris een bommetje op wielen. Zeer potent, ook zeer kostbaar. Maar de Japanse autobouwer komt nu met nóg een GR-versie, en dat zou wel eens voor problemen kunnen zorgen.

Dit is de Toyota Yaris van Mazda

De nieuwe telg heet GR Sport. En die aanduiding zou wel eens voor verwarring met de reeds geleverde GR Yaris kunnen zorgen, wat namelijk het echte sportmodel van de Yaris-familie is. Wat ís de Yaris GR Sport? De versie komt onder de ruige GR in het programma, maar boven de reguliere types. De Japanse techneuten hebben de uitvoering voorzien van een afwijkende vering en een stijvere carrosserie. Het stuurgevoel zou scherper zijn voor een, zoals Toyota het noemt, puurdere rijbeleving.

Specifiek voor de Yaris GR Sport

Om het sportieve karakter van de Yaris GR Sport ook visueel tot uiting te brengen, krijgt de hatchback 18-inch lichtmetalen wielen met rode accenten. Het ontwerp is specifiek voor de GR Sport. Ook de stoelen, stuurwiel en versnellingspook zijn specifiek voor de GR Sport gemaakt. Kenmerkend zijn de rode stiksels. Voor het model levert Toyota een verse carrosserietint. Op de prijslijst staat Dynamic Grey en de liefhebbers kunnen de kleur combineren met een zwart gelakt dak.

Erehaag voor Toyota GR Yaris: zo was het leven met de homologatieheld

Ongewijzigde hybridemotor

De finishing touch van Toyota’s Gazoo Racing komt zeker niet tot uiting in de aandrijflijn. De Japanse motorsportafdeling kiest voor de 1.5 Hybrid-motor. Dus geen opgefokte driepitter, die voor deze gelegenheid in kracht is teruggeschroefd. De hybride-aandrijflijn levert 116 pk.

Ik-wil-wel-maar-kan-niet

Dus mocht je de Yaris GR Sport opteren, roep dan bij de dealer wel zijn volledige naam. Want roep je Yaris GR of GR Yaris, dan staat er weken later een totaal andere auto voor de deur. Een met 261 pk en een prijskaartje dat richting de zestig mille gaat. Wat te denken als je in de markt bent voor de GR? Stel dat je tegen de verkoper roept dat je de Sport wil, denkend aan het sportieve topmodel van de Yaris-familie. Kom je weken later bij de dealer, dan staat er een ‘ik-wil-wel-maar-kan-niet-Yaris’ met een strik eromheen op je te wachten. Je wilt een cobra, maar krijgt een astronaut. Dat is wel even ander vuurwerk.

Volgend jaar leverbaar

Toyota brengt de Yaris GR Sport in het tweede kwartaal van 2022 op de Nederlandse markt. De prijs van de sportief aangeklede hybride-auto staat nog niet vast.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.